Alla inlägg under mars 2007

Av Jonas Colting - 18 mars 2007 16:07

Sammanfattar jag IM Sydafrika i korta ordalag så bröt jag efter att min sadelstolpe gått sönder efter 65 km, ett problem som är olösligt ute på banan. Vad som hände var att en av skruvarna som håller fast stolpen; remember det är kolfiber i kolfiber så det är precision; har uppenbarligen spruckit mitt itu och ramlat ur höljet. Med bara en skruv kvar så glider stolpen ned sakta med säkert...Så där får jag för mitt inlägg om "skruvar och detaljer" som kan bli trasiga. Det lite sura är att det kunde ha undviktits för jag vet precis när det måste ha hänt.... Igår var vi tvungna att checka in våra cyklar och det blåste verkligen storm. Jag påtalade det för funktionärerna och sade att proffsfältet borde kunna få checka in sina cyklar i morgon; det är ca 40 st av 1700 så no problem tycker jag... Det gick absolut inte för då skulle alla andra vilja det med blabla rättvisa bullshit, jodå det var ju rättvist tycker jag för vi är yrkesmän och tävlar för brödfödan medan amatörklasserna gör det för skoj skull (nåja..) men skillnaden är ändå monumental.Nu blev det ju precis som jag trott för jag åkte tillbaka sent på em för att sätta på mitt träningshjul fram för jag ville inte att cykeln skulle stå och bända i kolfiberframhjulet i cykelstället. När jag kom fram så sade funktionären "vad bra att du kommer för din cykel har blåst omkull några ggr, du kanske ska kolla så att det inte är skadad". Va??!! Jag var väldigt kolerisk där! Iaf så hittade jag väl inget direkt förutom lite oklädsamt skrap på en ny cykel men nu fattar jag att skruven fått en spricka som sedermera gått av under tryck på de skakiga vägarna. Fan. Och bara för att tävlingsledaren är så arrogant att han inte kan vara flexibel för fem öre. För det ska påpekas att proffsfältet hade cyklarna i ena ändan där vinden också fångade som värst....Jaja, så det var kulmen på en ganska osmidig och klantig tävlingsinsats där allt som egentligen fungerade var kroppen som brann på alla cylindrar! Jag simmade katastrofalt. Och det gjorde många andra med... Ojojoj vad livräddarna hade fullt upp. Vilka vågor och strömmar! Det var tydligen en hel del som aldrig ens kom ut förbi bränningarna.. Jag simmade i täten på första varvet och försökte ta en rak väg men drev snett och tappade hela klungan, tumlade sedan runt i surfen inne på varvningen på stranden för att sedan tumla runt i någon sorts andraklunga som inte precis simmade så fort. Jag vara bara glad att ha sällskap så att jag hittade vägen... En IM-simning på över en timme! Det är en sjukt lång simning!Sedan fick jag påse nr 14 istället för 13 i växlingstältet (jodå jag har reflekterat över mitt startnr..)och när jag väl kom ut på cykeln så cyklade jag bra men kände mig alldeles för trött och krum i benen vilket hade sin förklaring i att min sadel sjönk djupare och djupare ned... Avancerade ändå upp till femte, snart fjärde plats när ett fartgupp slutligen fick sadeln att ploppa ned ordentligt så att det blev tjejcykling och Zeb Macahan över det hela. Så tack och hej efter 65 km..Och inte blev det någon vidare storm eller lågfront heller!Vilket jag cyklade runt (på Kermit) och förbannade vädergudarna över då jag försökte peppa upp Björn som sin vana trogen satte nytt cykelrekord med fantastiska 4.23 på den knaggliga och väderbitna rundan med stark sidvind och sedan kände effekterna av sin i sammanhanget ringa träning sedan sjukdom. Benen gav till slut in efter 22 km då både Tissink från SA, Schellens från Belgien och Riesen från Switz kommit ifatt och då hade Björnbenen gjort sitt tyckte han och det är ju svårt att argumentera med.Det var ändå otroligt bra jobbat tycker jag; istället för att mesa och inte köra alls så laddar Björn fullt och leder loppet grandiost i vanlig offensiv stil för att sedan falla igenom. Det är satan så hedervärt och för det ska han få ett antal goda pannkakor från gatuståndet här ute; pannkakor med socker, kanel och citron! Han ligger hemma med benen i högläge men jag kan gissa att det blir gott sedan!Men man ska ju aldrig gråta över spilld mjölk och det gör jag aldrig. Jag skriker och svär en stund men sedan är det bara att gå vidare. Nu behöver jag ju exempelvis inte rehabilitera min kropp efter att ha manglats sönder och samman under en lång dag. Jag kan bara träna direkt! Tjohoo!! Och så har jag ju fått fem bra veckors träning vilket i sammanhanget var huvudsaken med hela vistelsen här. Fast det hade ju inte gjort ngt om tävlingen gått bra oxå.. Och så ska jag ju åka hem! Det är kul. Jag längtar efter väldigt mycket hemma så jag säger som Ozzy sjunger; "Mama, I´m comin´home" Ja, efter festen i morgon då..)

ANNONS
Av Jonas Colting - 17 mars 2007 15:42

Jag har alltid varit lite svag för Magnum P.I, deckarserien med Tom Selleck från Hawaii.. Framförallt för den extremt coola signaturmelodin! Jag har alltid gillat catchiga intro´s. A-team hade också ett svulstigt fint intro! Nåja, jag har vetat sedan länge att i ett avsnitt av Magnum så kör han Hawaii Ironman (eller seriens version av tävlingen med 8 km simn, marathon och 160 km cykel..) som en del av ett fall han löser..Jag trodde det var i en senare årgång men på disc 6 så hittar vi avsnittet; Beauty knows no pain"! Alltså serien är nästan en aning slapstickierad av taffliga skådespelarinsatser och här så coachas Magnum av tjejen som gett honom fallet. Hon ropar "beauty knows no pain" och "knees to chest knees to chest!".Trots att tävlingen är jättelång så kommer alla i en grupp hela tiden. Men när det blir riktigt jobbigt imorgon så ska jag tänka på att beauty knows no pain för det vet man ju; man kan inte alltid vara snabb men man kan alltid vara snygg:)Jag fick en kommentar av någon Mc Hammer som inte tyckte att det var lämpligt att skriva "bög" och "neger". Nehej, varför inte då? Nu skrev jag ju för det första bög med en helt annan andemening och är inte bög ett helt normalt talsåråk ändå? Utan att för den skull vara nedvärderande.Och neger då? I USA vill negrer ibland kallas afro-amerikaner. Ska jag kanske skriva afro-afrikaner här då? Nej, så krystat intresseförenings politiskt korrekt orkar jag inte vara. Jag tänker aldrig kandidera för någon högre politisk post ändå så jag tänker både felparkera, strunta i TV-licens och skriva ord i talspråk och utan skitnödiga mellanmjölksformuleringar. Ibland undrar jag vad det är för fel på folk? Det fanns alltså människor som anmälde namnet på glassen "Black Nogger" Jag såg i en gammal DN en bild som passade så prefekt till det här resonemanget; ett fik i Dalarna som sålde goda NEGERBOLLAR under det härligt ironiska namnet "kalla-det-vad-du-vill-bollar". Kul Kul!Okidoki, vindarna friskar i och vi är alla lite oroliga för att våra incheckade cyklar ska flyga iväg med dischjul och allt. Jag var ute o rullade på hojen och var inte helt nöjd med sidvinden och mina 10 cm djupa framhjulsfälgar...Vädret verkar bli successivt sämre o sämre så alla är deppiga förutom svenskhuset... Sov till 10 i morse vilket var bra med tanke på att det knappast bli någon längre eller sammanhållande shut-eye i natt... Jag kommer att gå upp ca 03.00 och börja med en kort jogg för att få igång kropp (och mage!) och äta en hygglig frulle i tid för att hinna smälta den.Kommer det ingen blogg imorgon så är det för att jag är för trött och för att internetstället stänger redan 20.00Jag är tillbaka på måndag med en utförlig rapport.Kolla in www.ironmanlive.com

ANNONS
Av Jonas Colting - 16 mars 2007 13:41

Så det blir en Pinocchio i Borås! Stadsfullmäktige har beslutat att acceptera den 8.5 miljoners donation från en privatperson som gör inköpet av Jim Dines skulptur möjlig.Coolt! Nu har vi en BuddhaBar-staty (typ..) i Viskan och snart en Pinocchio i BT-rondellen. Borås är en kulturhappening!Läs mer på www.bt.seOch nu får det vara slut på e-mail o blogg för stunden. Massage, lite bad och bodysurf för att slappna av och sedan mat o nappinappi

Av Jonas Colting - 16 mars 2007 13:15

Här kommer en kopia; copy and pasted; från mitt Colting News som jag skickar ut mailledes. Den når ju en något begränsad upplaga så here it is-Ironman SouthAfrica-tävlingsprogram-hemsida-Colting Camps IRONMAN SOUTHAFRICADet blir min första tävling i år och också den första tävlingen inom ramarna för förbundets IM/långdistanssatsning vilken är barriärbrytande i sitt slag. Tidigare har det alltid rått ett motstånd och ett direkt avstånd ifrån en förbundssatsning på Ironman. I en missriktad lojalitet (och rädsla för..?) med ITU (International Triathlon Union) så har Sv Triathlonförbundets långdistanssatsning inskränkt sig till VM, EM och andra ITU-evenemang. Alla officiella IM-tävlingar arrangeras av WTC (World Triathlon Corporation) och det kan man tycka vad man vill om men man kan inte förneka och förringa dess oerhörda genomslagskraft och bärare av triathlons identitet i mångt och mycket. Nu har vi äntligen kommit över det hindret och vi fyra som ingår i förbundets långsiktiga satsning, där både Hawaii och VM ingår, gläds givetvis åt detta. De som ingår är jag, Björn Andersson, Eva Nyström (och vi tre är här) liksom Clas Björling som tyvärr drabbades av ett Epstein-Barr virus i fjol och som behöver ett längre tränings- och tävlingsuppehåll för att bli frisk. Målet med tävlingen här är att kvala till Hawaii vilket kan visa sig väl så hårt då det finns en respektive tre kvalplatser i dam- och herr-proffsklassen. För egen del så har träningen över hela vintern gått mycket bra och jag har inget att klaga på i förberedelserna förutom att jag fick delar av min tävlingsutrustning alldeles för sent vilket låg utanför min kontroll.Eftersom det är mars och mina huvudmål ligger i juli och oktober/november så är jag visserligen inte i 100%-form och det är precis enligt plan. Det är omöjligt att hålla en toppnivå över många månader och jag låter mig hellre vara 60 % som sämst med chans till 100% prestationer någon gång, än att vara 80 % hela tiden..Nu har jag tränat på specifika detaljer och haft ett fokus på grundträning och styrka för att förbereda mig för topprestationer senare i år. Jag upplever dock att jag har haft ett mycket gott utfall av träningen och att min nuvarande form bör räcka långt.Mina mål är dock realistiskt ställda och målet är således att plocka en av kvalplatserna vilket i teorin kräver en topp-3 men i praktiken topp-5 då inte alla vill ha sin kvalplats och där ngn redan kan vara kvalad..Det positiva är att min löpning känns bättre än vad jag hade hoppats på och jag har presterat hyggligt imponerande träningsresultat och om jag springer bra så placerar jag mig också bra; Ironman är verkligen löparnas lopp på det sättet. Fem minuter tjänade de första fyra timmarna kan vara en förlorad halvtimma på löpningen om man måste börja gå eller får andra problem.. Jag har inte heller haft en ända sjuk- eller skadedag sedan jag hade min lunginflammation i oktober inför VM så det är ju också ett bra betyg för att träningen har varit perfekt avvägd hittills. Orosmomentet just nu är att det ska bli sjukt varmt och soligt vilket skulle innebära en synnerligen obehaglig och traumatisk upplevelse på söndag:) Följ loppet på www.ironmanlive.comHemsidan till tävlingen är www.ironmansouthafrica.com Mina förberedelser och annan kuriosa finns att finna på min blogg http://colting.bloggagratis.se/ PROGRAMMålet står kvar att satsa till Hawaii över de närmaste tre åren liksom att vinna VM-guld på långdistans. I år är visserligen VM-distanen förkortad till 3-80-20 men nästa år är den "gamla" och i alla aktivas ögon, riktiga distansen 4-120-30 tillbaka. ITU klantade verkligen till det med den här förkortningen och trasslade in sig i diverse luddiga och obskyra argument när alla som är initierade inklusive personer i ITU´s innersta krets, vet och säger att det i själva verket bara har med ITU´s president Les McDonald och hans personliga vendetta mot långdistans i allmänhet och IM i synnerhet.Jag hoppas dessutom att jag orkar och kan disponera säsongen såpass att jag dessutom kan prestera bra på 101-finalen i november; en distans som passar mig och med bra prispengar. Feb 11 Träning SydafrikaMars 18 Ironman SydafrikaApril Besöka Lorient, Frankrike; VM-förberedelseApril Red Bull Testcenter, Salzburg ÖsterrikeMaj 6 One O One Series, FloridaMaj 10-12 Göteborgsvarvsmässan (egen monter för bok, camps, webshop mm)Maj 16-20 Colting Camp; cykeltourMaj 31-Juni 3: Colting Camp BoråsJuni 10 One O One Series, CaliforniaJuni 27-28 Tempo-SM cykelJuni 29? SM-sprint Juli 15 VM-långdistans, FrankrikeAug 19 SM ÖrserumAug 20 Lidingö TriathlonSep 2 One O One Series, Newfoundland CanadaSep TräningHawaiiOkt 13 Ironman Hawaii om kvaladNov 11 One O One Series final i Texas HEMSIDAJag håller på med en ny site. Den ligger på www.colting.se och kommer att bli en portal med mycket större bredd än den gamla. Den kommer att successivt att byggas ut under våren så klicka in då och då!Det bästa sättet att hålla koll på mig är att följa min blogg på http://colting.bloggagratis.se/ som jag uppdaterar sjokvis, men väldigt mycket när jag är på läger. Colting News kommer än så länge att komma semi-regelbundet men det är ganska jobbigt sätt att kommunicera på enorma poster av adresser etc COLTING CAMPSDär händer det spännade grejer! Till 2008 kommer det att bli en del roliga nyheter och för 2007 har jag än så länge två planerade camps.Ett Triathlon Camp i Borås mellan den 31 maj och 3 juni. Sedan har jag och Ted Ås ett litet projekt som vi kallar "Scandic Bike Tour" där vi cyklar i fem dagar, från ort till ort (eller från Scandic Hotell till Scandic Hotell snarare...) Det kommer att bli grymt! 16-20 maj är det som gäller....Kolla in på www.colting.se för att ladda ned respektive PDF om dessa camps That´s all folks

Av Jonas Colting - 16 mars 2007 12:12

Idag är det sjukt varmt! Soligt, kvavt och svaga vindar. Värsta tänkbara väder för tävlingen...Men men så löd också prognosen; varmt dagarna före och dagen efter men betydligt sämre (bättre!)för tävlingsdagen.Har precis varit på pro-briefingen och träffat lite kompisar som jag inte sett på några månader bla Petr Vabrousek från Tjeckien och Bella Comerford från Skottland.Både jag o Björn störde oss på att tävlingsledningen förutsätter att alla uppskattar och vill ha sjukt varmt och obehagligt väder; bla med formuleringar som "so we´re all happy about the current weather and I´m sure we all have our thumbs crossed for this to keep up through Sunday.." Jag lyckades köra en "host host..ullshit.." på det och alla fattar väl att skandinaverna ber till vädergudarna om kallast tänkbara väder..-Tack för alla hejarop och uppmuntrande kommentarer. Vi är taggade och ger oss inte utan en h-e strid!-Fito! Det visste jag inte men Morgonstjärna låter bra i mina öron! Däremot vet jag att Quintana Roo är en provins i Mexico.-Janne; jag tycker att Ergomosystemet är mycket bättre än SRM. Fler funktioner och bättre tillförlitlighet.-Fred. Fjolårsvinnarna Gerard Schellens och Natscha Badmann är med bla. Badmann som dessutom är 6-faldig vinnare av Hawaii! Dessutom hemmahoppet Raynard Tissink som vann här 2005, Stefan Riesen, Herve Faure och Petr Vabrousek; alla IM-vinnare och en hel hoper andra. Så det blir inte ngn cakewalk att ta sig upp på pallen.

Av Jonas Colting - 15 mars 2007 17:30

Började dagen med en kortare havssimning där jag upptäckte en helt ny detalj som kan gå sönder och "gå fel". Våtdräktsdragkedjan på ryggen hängde sig när jag skulle ur. Precis som dragkedjor gör ibland, ni vet jackor och gylfar som man sedan står och drar i och ingenting vill komma upp eller ned. Tänk er den dragkedjan på ryggen så blir det genast lite svårare:) Hela det svenska landslaget inklusive Eva med två kvinnliga hjärnhalvor lurade och slet medan jag långsamt fick värmeslagspanik på land i dräkten.. Till slut gick den upp och jag kunde inte låta bli att tänka på vilket sjukt filmklipp det hade kunnat bli på YouTube om detta hade hänt på tävlingsdagen och jag skulle tvingats lösa uppgiften själv i tävlingshetsen och med koordinationskromosomerna kokande i koleriskt adrenalin. Ojojoj, har Houdini ställts inför en svårare uppgift?Dragkedjan verkar hel så vi tror att den hängde sig på ngt konstigt sätt när jag drog upp den men jag o Björn konstaterar ju att med tanke på alla små konstiga skruvar, tygdelar och kompositmaterial som kan hänga sig, gå av, disintegrera och bryta ihop under +80 kgs svettig kropp med tryck i vaderna så är det fantastiskt att man har fullföljt lopp överhuvudtaget...Jodå, sedan blev det registrering och en skön massage inne på tävlingsområdet innan det blev kortlunch på Boulevarden och sedan hem till huset och vila med i-Pod och DN. Och kudde.Sedan blev det cykel! Och då höll jag verkligen på att bli död. Helt säkert! För en bil kom på helt fel sida av vägen i 100 km/tim och jag på rätt sida; dessvärre samma som bilen; i 40 km/tim. Och det var nära. Jag såg knappt bilen förrän den svischade förbi med ngn decimeters marginal. Det var en surrealistisk upplevelse. Min första impuls var att slänga cykeln i diket och stoppa första bästa bil på vägen och ta upp jakten på galningen men jag var för perplex och sedan kom det ingen bil just då...Det var riktigt otäckt. Så små marginaler kan det vara; ett ton metallskrot under en lobotomi-hjärnas (icke)kontroll kan snabbt sätta stopp för det roliga. Två close calls på en månad (motorbögen, remember..) är två för mycket. Nu är jag trött på det här landet och deras cornflakespaketkörkort...Tillbaka till cykeln då. Kolla in bilderna nedan! Två är på min Quintana Roo Lucero och en på Björn Cervelo P3C.Jag skulle inte haft Luceron utan en måttbyggd QR som blev försenad så R&A i Brooklyn (min o B´s sponsor) byggde en Lucero åt mig tills vidare.. Nu kom den inte riktigt som jag hade tänkt mig. Bland annat hade man satt på Ergomosystemet (som jag skulle ha) med compactcranks och Q-rings (som jag ABSOLUT inte skulle ha..)men tack vare Martin Flintas mekartålamod och Evas gamla cykel så satte vi över hennes gamla Dura-ace armar på 175 mm och mina Kermit-klingor på 55-42 så funkade det ändå! Tydligen hade inte mina 56-42 klingor från Ergomo kommit så man satte på ovala Q´s istället men det blir för mycket CP-känsla över trampandet..Annat att lägga märke till på min Lucero är-HED carbonstyre-HED stinger fram-ZIPP disc-Keo Carbon pedaler-Specialized Tri Vent skor-Specialized sadel...Men snygg är den väl iaf!Och kolla in Björns rigg. Han drar en en helt unik 58-11 utväxling med det antagligen största droppet mellan sadel och aerostyre som någon kör med i triathlonvärlden. Därav hans legendstatus. Ja, det och de absurt snabba cykelsplittarna och att han kör tempo lika bra eller bättre än merparten av professionella cyklister..Och alla är på G till söndagen! Jag, Eva och Björn som är med i förbundets IM/långdistanssatsning kör i landslagets regi. Martin kör också proklassen. Christian får ett styvt jobb i att serva oss alla under dagen:)Vi håller fortfarande tummarna för den där ovädersvarningen!

Av Jonas Colting - 14 mars 2007 16:59

Idag kom äntligen städtanten igen. Vårt hus är smutsigt efter ett otal svettiga fötter, spillda shakes och droppande bringor... Men, hon var hur sjuk som helst! Det var som att bjuda in digerdöden till bords. Hostande, slemmande och lungödemskraxande släpande hon sin fylliga barm runt i huset med en mer än tänkbar malström av diverse tropiska sjukdomar i släptåg. Eva hade pratat med henne och frågat hur det var och hon sade svarat: "Bra, men jag har influensa."Själv återvände jag till sängen medan fk Kirchberger fick ta smällen av att ha närkontakt med tanten och varsamt entlediga henne från skurmoppen och skicka hem henne. Om inte annat för hennes egna skull. Det hade hur som helst känts lite väl kolonialt att ha den stackar´n slitandes där i det skicket hon var.Nåja, efter den dramatiska morgonen där immunförsvaret vann över pedanten i oss alla rullade vi ut på cyklarna.Stora nyheter på den fronten! Cykeln är här och efter en del slitna hårstrån, koleriska utbrott och känslomässiga svackor är den nu inställd som jag vill ha den. Bild kommer i morgon..... Jag körde på den igår och kände mig absurt stark vilket under natten hade förbytts till trötta och tröga stockar till ben...Jag tänkte direkt; städtanten! (tänk er Jerry Seinfeld väsa; Newman..!)Alla fem av oss cyklade samtidigt och vi körde några gemensamma intervaller där Björn totalt knäckte mitt nyvunna men bräckliga självförtroende på cykeln när han matade om mig med sina 500 watts ben.... Se förresten bilden för de på bloggen så omtalade och efterfrågade Björnvaderna; tänk er en julskinka som hänger ned från knävecket så är ni nära sanningen. Tänk er sedan de julskinkorna pumpa som pistonger på ett ånglok så är det nära hur det ser ut när Björnen trummar förbi...Så jag är trött hela da´n idag vilket också kan bero på ett väderomslag med ett kvavt och tryckande täcke över the East Cape...Några vädersiter förutspår riktigt kallt och dåligt väder på söndag...I wish! Jag skulle skratta hela vägen till banken isåfall...Men QR-våtdräkten och tävlingshjulen är också här så I´m ready to roll för söndag. Måste. Bara....Vila........Nu....Och så hade jag tydligen fel om Back in Black och Bon Scott.. Då undrar jag bara om Bon Scott och Brian Johnson är bröder förväxlade vid födseln för hur kan en och samma grupp begåvats med två så formidabelt rockhesa röster? Jag lyssnar nu på Highway to hell (som jag VET att Bon Scott sjunger på..)och vet inte vem som är mest briljant av dem..Sedan ska det ju sägas att jag också är otroligt svag för Robert Plant i Led Zeppelin som är en av världens bästa frontmen all time high..Till slut några korta fragmentiserade intryck: -Anna Pohjanen är inte längre aktuell som kommentator på SVT för sitt "jäv" som agent.. Jaha, hennes fullständigt outhärdligt enerverande pipiga röst var inte skäl nog?-Tunnel of Love med Bruce har de bästa texterna som någonsin skrivits...-Björn hittade en spindel i sitt sovrum stor som en..en..ja stor iallafall-High Chaparals kommentatorsspår är väldigt roliga; särskilt det med Gary Busey!-DN är Sveriges bästa morgontidning! När jag kommer hem ska jag börja prenumerera...Vår familj hade den när jag var yngre och jag insåg inte hur mycket jag saknat den förrän jag lusläst varje nummer som fk hade med sig ned. DN På Sta´n är en så bra bilaga att jag vill flytta till Sthlm bara för att testa krog/teater/nöjestipsen mm

Av Jonas Colting - 13 mars 2007 18:45

Björn blev hotad med pistol idag under sin cykelträning!En röd Golf körde om honom tutandes och bråkande, antagligen tyckte de att han var i vägen på något sätt. Sedan körde de om honom igen några mil senare och personen i passagerarsätet hade en pistol som de riktade genom fönstret...Kanske några mongoloiders idé om ett skämt? Iallafall tillstod Björn att pulsen steg en aning i samband med detta.Det var vita ungdomar i bilen. Vilket betyder att det finns trailer park trash även i Sydafrika. Säkert släkt med motorbögen som nästan höll på att köra ihjäl mig...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se