Alla inlägg under juni 2007

Av Jonas Colting - 14 juni 2007 15:31


Igår när jag åkte bil sent på kvällen och flippade mellan radiokanalerna i jakt på något örongodis så får jag plötsligt in The Voice 107.8 som egentligen inte funkar i Borås. Där spelar man Nas och "If I ruled the world" som genast sände mig tillbaka till 1996 i tanken. Ni vet hur det är när en låt bara öppnar dörren in till gamla minnen som sedan länge förseglats och preskriberats... Annars var min temalåt under den sommaren, summer of 96´that is.., "Return of the mack" av Mark Morrison, en riktig R&B-stänkare som var dansant och skarp. Den blev jag sugen på och när jag just nu dunkade in CD´n i datorn (för givetvis köpte jag skivan då det begav sig..) så fick jag för mig att googla karl´n med tanke på att han hade ett obskyrt liv i övrigt. Fick upp honom på Wikipedia och läser minst sagt förvånat, i vad som måste vara ett tillägg gjort i dagarna, att han precis avled "in early June of 2007" i en allergichock utlöst av jordnötter. Så......bisarrt.

Av Jonas Colting - 14 juni 2007 02:11

Som den nattuggla jag är så tycks tänkandet och kontemplerandet ibland vara på en högre nivå efter midnatt; vilket ju kanske inte säger så mycket då mitt dag-jag ibland känns mer än lovligt ADHD-präglat med backar att springa, elpost att maila, mycket att läsa och många att att berätta det för.

Och så hade jag en riktig slackermorgon där jag inte kröp ur bingen förrän vid 10.30 rycket med luthersk baksmälla som ganska snabbt initierade löpträning. Och det var väl vad som behövdes bland alla enzymer och makrofager; en riktig dräpare till sarkofagsömn; för nu kändes ben och lungor mer alerta och beredda att suga i sig mera mil. Och så hjälpte det ju att det var minst 10 grader svalare idag! Hursomhelst så förlöpte min 1.40-runda med behag och jag kunde dessutom räkna in en riktigt bra tid på Rya Åsar´s testrunda a.k.a "Berg o dalbanan". Jag hade lite fegt lovat mig själv att jag kunde få hålla igen där om det kändes kass i benen, ja så lugnt som man nu kan springa i Borås värsta backar, men eftersom det nu kändes allt annat än kasst så tänkte jag kompensera för havererad kvalitet från förr och öppnade spjällen rejält. Nu var det ju ingen renodlad kamikaze-effort utan både snitt- och maxpuls var inom gränsen för vad jag kunde uthärda men tiden 19.36 visade ändå att jag fortfarande kan springa. Trots allt.


Av Jonas Colting - 11 juni 2007 21:13

..till skillnad från formtopp då.

Den senaste veckan har det gått från habil och stadig känsla till seg, stum och dum lunk. Det har säkert mycket med värmen att göra samt de extremt höga gräspollenvärdena. Jag är restriktiv med min allergimedicin med tanke på de tänkbara biverkningarna över lång sikt men nu är jag on the pill sedan några dagar så förhoppningsvis så ska det vända och andning, puls, muskler och hjärna återigen kan harmonisera så normalt som det nu gör hos mig.

Igår var jag nere och blödde lite mjölksyra i Oskarsström på Svenska Cupen no 2. Jag simmade väl OK men ute på cykeln och löpningen så var det som om någon hade satt ben på en säck cement som sedan fick piskas fram motvilligt. Jag blev tvåa efter Johan Lundin, aka Mario vanHoenacker lookalike. Johan är nog det största löftet som kommit fram i svensk triathlon sedan Clas Björling och en cool kille dessutom. Kolla bara hans hemsida "en jävel på triathlon" på www.lundintriathlon.com! Bara det att han redan simmar med täten i Sverige från en bakgrund av icke-simning visar att den killen nog kan göra spännande saker i framtiden!

Idag har det gått bättre och jag har bedrivit en habil men inte överdriven löp- och simträning i distansfart. Ca 1.50 löp och 5000 simning långbana. Jag är inne just nu på att helt nobba simning med dolme utan bara köra sammansatt eller armsim med bara paddel för att inte tappa vattenläge och koordination som tenderar att inträffa när man suger för mycket på tutten med dolme och vill trygghetssimma. Jag ska ju dessutom simma 1500 fritt på NUSS på fredag som avgörs i Borås under helgen. Det blir ju lite av revival och deja vu från ett antal ute-DM under sent 80-tal. Mitt mål är att slå min tid från DM 1987 då jag gjorde 19.06.7, drygt halvsekunden under Arne Borgs Europarekord från 1928 i Bologna; något jag var rätt stolt över då när det begav sig för 20 år sedan! Nu är det ju en annan femma med drygt 15 kilo tyngre och stabbigare triathlonben som mer än gärna vill ankra vid botten.

Av Jonas Colting - 9 juni 2007 17:15


TV4´s reportrar "på sta´n" under maran som bevakar banan här och där är ju direkt pinsamt dåligt pålästa. Ingen av dem verkar ju ett veta ett enda dyft om vare sig löpning i allmänhet eller Sthlm Marathon i synnerhet, utan bluddrar bara ur sig frågor och påståenden som bygger på den ena generaliseringen efter den andra. Och vilken klädsel sedan då! Snacka om att vara malplacerade...

Och varför är det ingen som överhuvudtaget uppmärksammat att världens i särklass bästa ultramarathonlöpare genom tiderna, Yiannis Kouros, nu 50 år fyllda, var anmäld och sprang in som 61;a? Mesreportrarna på fyran kunde ju ha intervjuat honom och frågat med ängslan i rösten om detta inte är "näää det är väl tokigt, i den här värmen, ojojoj, kan nåååågon verkligen klara detta" så kan han berätta lite om något av sina Spartathlon eller 24 timmars-lopp (med 4.51 min/km i snitt!) eller värre. Men det är klart, ingen av dagens otroligt dåligt utbildade så kallade sportjournalister i TV vet ens vem han är med sin inskränkta och tunnelseende idrottssyn som sträcker sig längre än Allsvensk fotboll, hockeybockey och kvinnliga medaljörer i viktklassidrotter (för de är ju så OTROLIGT duktiga). All annan idrott, i synnerhet sådant som kräver en stor personlig insats och som inbegriper lidande eller fysiskt obehag i någon form, betraktas som udda, konstigt och icke önskvärt. Och svårt att förstå! För går inte egentligen gränsen för mänsklig prestationsförmåga vid 2x45 minuter gå-lunka-löp på fotbollsplanen?

Av Jonas Colting - 9 juni 2007 13:30


Jag känner stark sympati med de som om en lietn stund ska ge sig ut på brännande asfaltsvägar i Stockholm Marathon.

Igår så körde jag ett tufft intervallpass på Ryavallen med solen i zenit. Elfsborg tränade samtidigt på innerplan, passade bollen till varandra och drack ur flaskan. Jag pratade lite med Johan Wiland men det var svårt med 170 i puls. Och Anders Svensson hade jag sprungit på redan dagen innan och då hade vi konstaterat att vi bliva vid våran respektive läst! Han var grymt osugen på att kuta runt flera timmar om dagen och jag hade säkert fått bollen i ansiktet eller så per omgående.

Iallafall så var det till slut så absurt varmt att jag fick lägga mig i vattengraven som de fyllt upp inför dagens tävlingar. Elfsborgsspelarna skakade på huvudet.

Av Jonas Colting - 8 juni 2007 23:19


Satt i ett Göteborgskt trafikhelvete under sommarens hittills varmaste dag men underhölls av en rolig konversation på 104.8 Lugna Favoriter; fråga mig inte varför den var inloggad (min bästa låt är She´s like the wind med Patrick Swayze:) men alla möjliga klappträn ringer ju in och när de väl hamnar i sändning så_blir_det_helt_fel.

Kille ringer in, jobbar verkstad, vill höra UB 40 för "lite gooo reagge är ju bara det bästa asså" Vad ska han göra till helgen då? Nja, inget speciellt förutom att flytta ihop med sin tjej. Vad kul! Och hur länge har de varit ihop då? Mmmmm, "typ en månad och två veckor" säger han... Men det var ju snabba ryck, så då måste det ha känts riktigt rätt!? ....Mmmmmm, jo....

Och vill du inte skicka en riktig kärlekshälsning till din tjej? ......"Jo....hej namn, jag...öööh..tycker jättemycket om dig..öööh.."

Du killen, jag hoppas inte din tjej hörde dig för då blir det inget ihopaflytt! Tjejer vill inte höra att man tycker om dem. Man tycker om avokado, Nogger och Stieg Larssons senaste bok. Tjejer vill höra att man älskar dem! Och de vill höra det ofta. Men det får du väl lära dig den hårda vägen....

Av Jonas Colting - 6 juni 2007 22:50


Jag har varit lite pre-ockuperad av lite allt möjligt så till den grad att bloggandet fått lida, ve mig ve mig ve mig o skammens rodnad djup på min kind.

Jag hade ett käckt gäng människor på plats i Borås under torsdag-söndag för träning och gemyt under samlingsnamnet Colting Camp. Colting; that´s me. Camp; folk tränar ihop under ledning av Colting. Och Björn. Och Ted. Och David med ryggskott. Och Annika som cyklade och åt blåbärspaj med sin enda deltagare i fikagruppen. Så kan det gå när man inte styr upp det:)

Men vi hade det glamoröst värre ute på Almenäs och när sedan solen väl bestämde sig för att vara med i matchen så blev det ystra tider av socker och mandel i dagarna fyra.

Jag har samlat på mig lite reflektioner som jag gärna i ett mer koleriskt, polemiskt och tumultariskt tillstånd hade kunnat löddrat upp mig själv ordentligt i. På? Över? Över är det nog... Trots att mamma är språklärare har jag alltid halkat lite på konjugationerna, pronomena (pronomenen? va fan, sedär nu igen) och pluskvamperfekten. Men eftersom natten trycker på och jag sitter space age-uppkopplad på terassen med ett ljus och ett glas vin som sällskap och en alltmer inbjudande sängkammare  runt hörnet med ett styck varm flickvän i, så vill jag bara kort uttala mig i några frågor och på så sätt göra plats i mitt flyktiga och attention deficit-skadade medvetande för

nya kontemplativa intryck.


-Fotbollsfans. Vad är det för människor egentligen? Alltså inte du och jag som möjligen byter kanal för att se Sverige pytsa in några mål mot Island eller som iallafall bänkar sig när det stundar EM och VM.. Nej, jag menar de här individerna som finns med i hejaklackar och som åker till bortamatcher och som iklär sig matchtröjor. De personerna. Jag vill ju inte trampa någon på tårna här, även om jag starkt tvivlar på att något sådant dito fan läser min blogg, men förefaller inte ett oproportionerligt antal av de här typerna vara feta halvalkoholiserade förtidspensionärer eller Samhallsarbetare med grava sociala problem där de egentligen bara känner sig trygga och säkra i en stor massa med sina gelikar? OK, att se en landskamp på bortaplan må ju vara hänt men de allsvenska fansen som kuskar runt i bussar för att se Trelleborg borta en regnig oktoberkväll? Get a life, liksom! Och är inte fotboll i det här fallet bara en ursäkt för att få supa sig dyngrak, pissa offentligt, skråla obsceniteter och få kramas lite homo-erotiskt med personer av samma kön?


-Sjunde himlen. Denna vedervärdigt moraliska och kväljande rättrådigt lobotomerade TV-serie som handlar om en kärnfamilj med en pappa som är präst. Går på Femman. Den är utan tvekan sponsrad av Republikanska Partiet och den kristna amerikanska högern. Allting ordnar sig bara man praaaatar. Allting blir bra bara man är ärlig och sig sjäääälv. Allting blir braaaaa bara man är amerikanskt korkad, tror på Gud och inte har sex innan äktenskapet thank you very much skott i pannan.


-Coop Forum. Åh ångest. Jag fattar inte varför jag åker dit men det måste bara vara för att det ligger på vägen ibland. Så sossigt och sunkigt att man bara storknar. Ett misch-masch av matvaror, gummistövlar och grillkol. Och en kassapersonal som inte kan skilja en avokado från en mango där all betalning sålunda tar enormt lång tid; "är det här en sharonfrukt, är det här en blodapelsin, är det här en körsbärstomat, är det här Alzheimers-medicin?-Ja, help yourself" Och så ingen snabbkassa heller. Och typiskt nog så funkade inte PET-returen heller. Personalen var väl säkert och hade en fackligt förankrad tvåtimmarsfika... Men sedär gjorde jag ett klipp för väl nere på City i sta´n så blev det på nå´t konstigt sätt fel på deras maskin så att samma flaska satt kvar i munstycket gång på gång så jag kunde bara dra ur den och sedan köra in den igen varpå en ny retur noterades. Så där stod jag ett tag och kompenserade mig själv för all dålig och av vatten ruttnande bladspenat som jag köpt där, under förevändningen att jag faktiskt försökte peta in flaskan men to  no avail. Så om ni läser det här City Sparköp så får ni väl skicka en faktura på 40 spänn.


Jag hade något annat också på tungan men det rullade nog ned och slog rot i frontalloben så jag återkommer en annan dag.


Och sedan undrar jag om någon kan komma och hämta mig på toppen av Ryssby Klint sådär vid 11.40 snåret då jag går imål på min testrunda och inte vill springa 15 min hem och nedför som bara sliter till ingen nytta alls? Ta med en filt till sätet för jag är svettig.

Skapa flashcards