Direktlänk till inlägg 1 juli 2007

Apropå Veronika och vad media borde frågat

Av Jonas Colting - 1 juli 2007 07:54


Självklart så hoppas jag att cykelproffset Veronika Andreasson som blev påkörd innan damernas tempolopp på SM blir helt återställd ifrån sina skallskador. Samtidigt säger väldigt välgrundade rykten att hon cyklade utan hjälm vid tillfället, precis som många andra cykelproffs har för vana att göra. Där är trenden tydlig; ju bättre cyklist (läs proffs i centraleuropa med "oldschool" attityd) desto mera sällsynt hjälmanvändande. Och jag ser för all del mera mediokra elitcyklister också träna utan hjälm.

Och man måste ställa sig frågan; är dessa cyklister redan dumma i huvudet eller har de bara en stark längtan att bli det?

För det kan räcka med ett ganska obetydligt slag mot skallen för att man om man har otur ska få irreparabla skador på hjärnan. Och vem vill sitta och dregla resten av sitt liv när man skulle kunna cykla? Isåfall dregla när man cyklar. För det gör vi ju lite lite mans...

Och bortsett självförvållade vurpor, fall och omkullåkningar så har vi tusen och åter tusen pensionärer med ledsyn, alkoholister, långtradarchaffisar från Polen och kärringar med bilar fulla av skrikande barn och hundar som alla bara väntar att få köra på en cyklist när man minst anar det. För att inte tala om mer obskyra olyckor som attackerande älgar, meteoritnedslag och fallande träd.

Och väljer man att blunda för den verkligheten så har man inte riktigt kommit in i matchen. Och det kanske man aldrig gör heller. 

 
 
Katarina

Katarina

1 juli 2007 08:44

Råkade "andas" just detta och varför, jo därför att jag förundrades över detta förra året när många av proffsen körde runt och rekade tempobanan utan hjälm. Kroppen och knoppen (OK nervsystemet) är ju den största tillgång ni har som proffs, varför vara så vårdslös med den? Om man inte vill se ut som en mannen från mars mellan hotellet och start kan jag fatta, men då sätter man sig i bilen eller trycker på sig en vanlig hjälm. Så onödigt, så respektlöst mot sin kropp... Tack för att du bloggade om detta, när vi vanliga dödliga gör det så är vi bara gnälliga idioter utan respekt för familjen.

http://www.cykelmygg.se

 
Ingen bild

johan

1 juli 2007 09:50

Mycket väl talat! Att tänka på är att de som lirar i de högsta divisionen inom cykel / triathlon även är förebilder för kidsen = ingen hjälm på proffsen = töntigt med hjälm på de yngre...

 
Ingen bild

linda

1 juli 2007 09:58

Håller med! har cyklat i snart 15 år och har alltid använt hjälm. Allt kan hända. Trenden bör vändas eftersom yngre ser upp till dessa proffs utan hjälmar.

 
Ingen bild

Per

1 juli 2007 10:11

Kan inte annat än hålla med,
man får se upp även för äppelträdgårdar som kan komma ivägen om man är oförsiktig!

 
Ingen bild

Vman

1 juli 2007 16:17

Åter träffat huvudet på spiken, Jonas !

 
Ingen bild

johan

1 juli 2007 18:30

instämmer med tidigare inlägg. samma märkliga trend finns även inom actionsporter som jibbing och skate. tycker sponsorer ska ta sitt ansvar och sätta press på sina åkare- de som står för kosingen kan påverka.

 
Ingen bild

Roger

1 juli 2007 21:32

Helt rätt Jonas!

Själv har jag en nära vän som krockade på väg till jobbet utan hjälm. Han har idag bestående men för resten av sitt liv. Hoppas att ni använder hjälm även privat o inte bara på träning!

 
Sara

Sara

1 juli 2007 21:37

Tusan Jonas, du skriver för satans bra alltså! Väldigt underhållande att läsa dina texter, var de än må dyka upp. Ps. Även jag vägrar köra utan hjälm! Ds.

http://saradl.wordpress.com

 
Ingen bild

Jonas

1 juli 2007 23:12

Hej Jonas!
Precis min fundering också... jag googlade ihjäl mig för att hitta något på "veronica hjälm" o liknande. Hittade i stort sett inte ett smack. Då bara gissade jag att media inte ens vågat ställa efterklokhetsfrågan:
- Hade hon ingen hjälm?
Tack för att du tog upp det, jag fattar inte varför någon skulle köra UTAN hjälm på träning varje dag men MED hjälm på tävling några gånger per år.
Är det bara för att det är hjälmtvång på tävling?
Kör samma personer nyktra bara för att polisen inte skall ta dem?
Eller har de bilbälte bara för att lagen säger det?
Tänker de inte själva?

Jävligt tråkigt att sådant här händer men statistiken tar ALLTID ut sin rätt.

 
Ingen bild

hjälmen

2 juli 2007 10:18

Det stämmer att inte bara proffsen kör utan hjälm. På väg hem (i bil) från tempoloppet i Uppsala så passerade jag 4 eller 5 av Team MA Borås åkare (på cykel) gissa om de hade hjälm? Kanske läge att prata med dina klubbkompisar i MA om vikten av att använda hjälm. Jag körde även om Marcus Ljungqvist (proffs i CSC) som lörde med hjälm.

 
Ingen bild

Jonas

2 juli 2007 11:47

Hej träningsdårar!
Jag vill visa er en video som bara är hur skön som helst. Den har inget med träning eller triathlon att göra.
Och Jonas, det kanske inte är din musikstil men det skiter jag i.
Jag fick i alla fall gåshud.

http://www.youtube.com/watch?v=1k08yxu57NA

 
Ingen bild

Bernhard

21 oktober 2007 21:30

Hi,
gillar många av dina beskrivningar, stör mig dock förbannad att du helt oreflekterad falla in i kören över "dessa polacker" som kör ihjäl oss.... jag är ganska säkert att blir påkört av en rattfull eller narkotikapåverkad svensk är många storleksordningar större. Förresten ingår Sverige i EU med 27! länder, du vet det, och jag tror inte att att förstärka sina fördomar är så super utvecklande. ... bara en reflektion ... annars ... jag garvande hur mycket som helst ... och även en helt del bra djupingar ... fortsätt gärna. ...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jonas Colting - 22 oktober 2010 09:53

Från och med i eftermiddag så bloggar jag på http://nyheter24.se/blogg/coltings-den-nakna-sanningen/ ...

Av Jonas Colting - 17 september 2008 15:39

Internet á la traudlaus finns absolut inte i den lilla enklaven av on som jag ar pa. Jag skriver pa en stor och konstig stationar dator som snarare ser ut som ett videospel eller sa... Darfor blir det tunt pa Coltingblogg denna veckan. Semester pa al...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 21:10

Jag har skrivit en artikel om Ö till Ö som finns att läsa på Slowtwitch; http://www.slowtwitch.com/Features/Island_To_Island_-_The_toughest_one-day-race_in_Sweden__524.html Engelsk läsövning! ...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 15:33

I fredags flög jag till New Jersey för att träffa Dr Phil och initiera ett coach/client-samarbete med honom.. Jag pratar alltså om "the other Dr Phil"; dr Phil Skiba som är en mycket välrenommerad idrottsläkare och triathloncoach. Efter 18 års egenco...

Av Jonas Colting - 11 september 2008 22:51

  Google Translator gör verkligen ett bra jobb! Vem har varit svenskspråkskonsult egentligen; Dr Alban?     Notes from the redaktionsmötet on planning for Saturday's sports broadcasts;    - Annika Sörenstam played his last Danish competition last...

Ovido - Quiz & Flashcards