Direktlänk till inlägg 23 januari 2008

Den största simmyten

Av Jonas Colting - 23 januari 2008 23:44

Utan tvekan är det tramset med höga armbågar. Alltså, höga armbågar över vattnet. Att simma snyggt och stilrent enligt gängse normer....

Här kommer ett scoop; det är bullshit!

Generellt sett är det helt oväsentligt hur det ser ut ovanför vattenytan då det är under vattnet som propulsion och framåtdrivande kraft genereras.

Och titta på dagens simmare i världseliten så kommer ni att hitta många olika exempel på armföring ovanför vattnet och ytterst få, om någon (nu när Popov slutat) simmar med riktigt höga armbågar. Snarare så svingar många armarna påfallande rakt eller brett fram. På simspråk kallas detta för "the recovery phase" Visserligen finns det ofta en böj genom armbågen men armen och handen dras verkligen inte upp nära kroppen utan mycket brett och lågt över vattnet. Titta på Ian Thorpe eller Grant Hackett eller andra artister så ser ni vilket vingspann de har när de simmar.

Och testa en grej! Stå rakt upp och ned med händerna hängande längs sidan; alltså i det läget där hand och arm i regel lämnar vattnet för att transporteras tillbaka till startläget i simtaget.

Om ni nu ska plocka handen från "höftläget" till sträckt läge ovanför huvudet; vilket sätt känns lättast och med minst armsträckning? Att dra armen med rak armbåge eller att krångla upp armen med handen släpandes längs sidan? Exactemundo!!

Så varför allt detta bull med höga armbågar, stilsimning, tummen-i-armhålan-simning och annat trams. Det ska jag säga er. Det är för att det är så trångt i simhallarna och banorna är smala och när man simmar högertrafik med nitton andra fjortisar så kan man inte bröta på som en jäkla dinosaurie med albatrosskomplex. Och det är problem för mig. Jag vill simma vitt och brett och nu måste jag tänka på varje gång jag möter någon som är lika oförsonlig som jag. Och dessutom så började hela mitt simår med att jag drog i min tumnagel i linan så att den blev helt blå och konstig. Så jag är lite hämmad i bassängen sedan dess. och så ska man behöva tänka på fjortisars huvuden, moppemuschar, underläppar, tandgarnityr och annat som kan komma i vägen för mina slipade simpaddlar.

Utebalja, egen bana, öppet vatten. I can do that. Allt annat; fuck it.

 
 
Ingen bild

Fred

24 januari 2008 06:51

Det e mkt jobbigare att dra fram armen m sträckt armbåge, men det beror ju naturligtvis på hur stark men e i axeln...

 
Ingen bild

dexter

24 januari 2008 09:45

Håller med. Det viktiga är att man har ett bra drag under vattnet samtidigt som det ska kännas bekvämt när man tar fram armen igen. Böjda armar påverkar dock rotationen och draget i vattnet. Helt raka armar tappar man rotation och med mycket böjda armbågar blir det en onaturlig rörelse som tar energi. Som vi svenskar säger, lagom är bäst.

 
Ingen bild

Simon

24 januari 2008 10:05

Att du ger dig på fotbollstöntar tycker jag är helt befogat.. men nu när du dömer ut simmarnas teknik är inte det som att ge sig på sina egna... här läser vi din blog och blir inspirerade till triathlon. sticker och simtränar men så är vi visst bara i vägen med våra höga armbågar... eller vill du bara få folk att komma på ditt simcamp?

 
Ingen bild

Tommy

24 januari 2008 10:17

Ser du ngnsom simmar m raka armar: http://www.youtube.com/watch?v=c6a7oW1GB7U

 
Ingen bild

Nisse

24 januari 2008 10:27

Surt att sånt här kommer upp nu när man inte håller på längre, h-vete vad jag har kört tummen i armhålan för att "göra rätt".
Men hur ser det ut med rotation i längsaxeln då?

 
Pär

Pär

24 januari 2008 14:18

kolla stefan nystrand!Han och ett gäng till simmar iaf utan "böjda" armar..
Jag håller med Jonas,draget under vattnet är viktigast. Tror mer på att hitta en teknik som passar en själv.Det känns som det viktigaste i triathlon är att hänga med o spara energi..

http://www.youtube.com/watch?v=s7oL8y8xRA4

 
Ingen bild

Colting

24 januari 2008 15:58

-Fred; med rak arm rätt upp ja á la Nystrand. Men inte om du drar lite bredare med handen närmare vattenytan..
-Simon; you´ve got it! Gerillamarknadsföring..
-Nisse; om du menar rotation som jag tror att du menar så simmar man ju inte platt på magen utan mer på sidan faktiskt eftersom det sker en ganska kraftig rotation genom höft, bål och bröstkorg

 
Ingen bild

Christian

24 januari 2008 16:38

Trodde du brydde dig mycket om utseendet Jonas...? :) Men tydligen inte under dina "millertime" stunder då.
Jag fortsätter simma med böjda armbågar och tar det lilla lugna. Det går faktiskt ganska så fint det med. Så jag kommer inte på swimmcampen :)

 
Ingen bild

nisse

24 januari 2008 18:44

Precis vad jag menar Jonas. På min tid så tjatade min tränare och att INTE rotera så mycket utan försöka ligga stilla i vattnet (även om jag tyckte det var konstigt då med :-))
wtf kan du inte skriva lite tech delar och lägga upp på siten, med lite shysta bilder :-)

 
Ingen bild

Raz

25 januari 2008 14:19

Närjag simar får jag vatten i näsan. Usch:)

 
Ingen bild

Dave

28 januari 2008 11:24

Jag tror att "höga armbågar" är något som fått stort fokus bara för att det är tusen gånger lättare att förstå hur man skall göra och för coachen enkelt att se ifall man gör rätt. Att få sina adapter däremot att förstå hur man skall fånga så mycket vatten som möjligt vid varje armtag det är en helt annan femma, finns i princip oändligt många fel man kan göra och tränaren behöver (beroende på erfarenhet) en undervattenskamera kanske för att ens se felet.

 
Ingen bild

Simcoachen

30 januari 2008 16:13

Begreppet ‘höga armbågar’ är inte någon myt om man för ner det under vattnet till draget bakåt! Alltså: börja draget med att böja ner underarmen och ta tag i vattnet innan du drar och håll ARMBÅGEN HÖGT genom hela draget. Du får ett drag med större kroppsyta tidigt, du får kraften bakåt isf nedåt, kräver mindre kraft. Vad du gör med armen ovanför vattnet är inte lika viktigt och det är inte det som ‘höga armbågar’ syftar till.

 
Ingen bild

fito

30 januari 2008 18:02

det ar precis som simcoachen sager, alla andra tolkningar av "hoga armbagar" ar missforstaelser.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jonas Colting - 22 oktober 2010 09:53

Från och med i eftermiddag så bloggar jag på http://nyheter24.se/blogg/coltings-den-nakna-sanningen/ ...

Av Jonas Colting - 17 september 2008 15:39

Internet á la traudlaus finns absolut inte i den lilla enklaven av on som jag ar pa. Jag skriver pa en stor och konstig stationar dator som snarare ser ut som ett videospel eller sa... Darfor blir det tunt pa Coltingblogg denna veckan. Semester pa al...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 21:10

Jag har skrivit en artikel om Ö till Ö som finns att läsa på Slowtwitch; http://www.slowtwitch.com/Features/Island_To_Island_-_The_toughest_one-day-race_in_Sweden__524.html Engelsk läsövning! ...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 15:33

I fredags flög jag till New Jersey för att träffa Dr Phil och initiera ett coach/client-samarbete med honom.. Jag pratar alltså om "the other Dr Phil"; dr Phil Skiba som är en mycket välrenommerad idrottsläkare och triathloncoach. Efter 18 års egenco...

Av Jonas Colting - 11 september 2008 22:51

  Google Translator gör verkligen ett bra jobb! Vem har varit svenskspråkskonsult egentligen; Dr Alban?     Notes from the redaktionsmötet on planning for Saturday's sports broadcasts;    - Annika Sörenstam played his last Danish competition last...

Ovido - Quiz & Flashcards