Alla inlägg under januari 2008

Av Jonas Colting - 18 januari 2008 22:24

Klockan är 22.24 Vart är stormen? Jag väntar!

Men det är väl typiskt. Man slår på stora trumman och varnar folk för att gå ut och att binda fast hundarna i träden och hålla pensionärerna i sele och man hoppas, man hoppas, man hoppas så innerligen! Man hoppas att det äntligen ska komma in en storm eller oväder eller meteorologisk katastrof som kan bryta tristessen i det här förbannade fjollvädret. Men nej. Det kommer väl på sin höjd att krusa sig lite på Viskans vatten imorgon och så ska hela folket förväntas dra en samfälld suck av lättnad. Trygghet, säkehet och curling är opium för svenskarna...

Men lättnad my ass! Jag älskar oväder och mitt absoluta favoritväder är snöstrorm! Då är jag som ett litet barn och vaknar flera gånger på en natt för att gå upp och kolla hur mycket det har snöat:)

ANNONS
Av Jonas Colting - 17 januari 2008 17:22

Just det. Den 14-16 mars närmare bestämt. Med mig och ûbersimtränare Pär Hyss, också utbildningsansvarig i Simkommittén i Svenska Simförbundet.

Och hade Bill Gates jobbat klart med sina produkter innan han släppte dem och lämnade till konsumenten att rapportera buggar (alla ni som använder Mac behöver alltså inte maila in och övertyga mig om dess förträfflighet; I know..) så hade Pärs Windows Vista kanske lirat ihop med andra program och då hade ni kunnat se inbjudan. Men så fort den är avbuggad så kommer den att finnas för beskådan på en hemsida nära er! Och vill man redan nu föranmäla intresse så går det bra att maila på colting@telia.com. Priset är 2495 kr (rättelse den 21/1) vilket inkluderar hotell, mat och annan all-inclusive som privata anekdoter ifrån simläger med moppemusch, uppvisande av min första Knattesimsplakett från ´84 samt en redovisning av alla mina lopp på Citadellsimmet i Landskrona 1987.

Dessutom har jag slagit något slags rekord när jag ännu inte inkasserat någon P-bot än i år. Hoppas det är en streak som håller i sig. Och ni som undrar om det är något som jag vill ha en medalj eller så för så goddam right att jag vill! Så om ni har en medalj (eller något så) så skicka den för all del till mig. Jag kan alltid gravera om den. Från Borås Kommun Parkering; Grattis din jävel. Vi tar dig snart.

Annars är det en ny låt om har gått på repeat det senaste. Annie Lennox "Why" från hennes skiva Diva. Jag gillade den videon också om jag inte har fel, full av påfågelsfjädrar och självömkande mimik. I morgon ska jag dock få en skiva av Tomas som han fulbränt åt mig; Allison Krause och Robert Plant.

Fem simglasögon av mig i betyg.

ANNONS
Av Jonas Colting - 17 januari 2008 15:00

Bra krönika på nätet om dagens TV-sport

"Jag låter präktig, jag vet, men kunskap dränks i dyra kostymer, självsäkra flin och festligt gnabbande mellan egon stora som hus. Och om de egenkära typerna hålls i hårdare tyglar rent visuellt får de i stället babbla ohämmat. Klyschorna haglar när experterna ritar, gissar och springer runt i verbala kompiscirklar."

Hela krönikan finns på;

http://www.aftonbladet.se/punktse/article1636933.ab

Av Jonas Colting - 16 januari 2008 20:44

Tänk er en glimrande dryck som vibrerar av fräschör och kryllar av urkraft och som är delvis sprungen ur den svenska myllan. Joscentrifugen har tuggat sig igenom stora byttor av morötter, rödbetor, tranbär, äpple, apelsin och ingefära som alla odlats och skördats av vindpinade bönder i traktoroverall och fartrand.

Forechecka sedan med en djungelgrön sallad av delikata spenatblad, gulliga små gurkbitar och de rubinröda underverken ifrån granatäpplets mitt och som samsas med den krämiga lenheten hos avokadon.

Storma sedan in på bred front i diafragman med en styvt anrättad köttfärsås som är gjord på svenska kossor ifrån Bregott-reklamen och allehanda kryddor som vitlök, oregano, havssalt och tomatröra från, åtminstone, Andalusien. Fullkornspasta till det. Som handplockats.

Vill man berika sitt själsliv och nyttifiera sin kropp med dessa maträtter och annat så kan man äta på Onyx i framtiden där Annika ska ansvara för caféet där. Och om jag inte dricker upp josen så kan ni köpa lite.


Av Jonas Colting - 16 januari 2008 15:27

Idag står det i SvD om Markus Greus som är sjukgymnast i botten men numera specialist på postural terapi. Jag har haft förmånen att jobba med honom i flera år och den vinterträningen jag gör med honom är sedan basen för att kunna träna hårt. Funktion, styrka, rörelse. POWER!

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_777829.svd

Av Jonas Colting - 16 januari 2008 02:28

Hade det inte varit för att min dygnsrytm redan är helt satt ur spel efter ett sammelsurium av tidiga simträningar (fuck you 7.00 på lördagsmorgnar; jag börjar med fotboll istället), Dexter-marathon till klockan 03.00 och en allmänt kravlös tillvaro med pulsmätaren som enda riktmärke, så hade jag piskat mina ömkliga axlar i självförakt över att sitta uppe past midnight och skriva om något så trivialt som fotbollsspelare och deras träning. Eller vad det nu är de gör mellan Travronden, TV-spel, golf och fyra timmar långa kombinerade fika/shoppingrundor (vem sade att man inte kunde mixa nöje med nytta?)

Men har man nu en gång haft fräckheten att yppa ett enda kritiskt ord om Borås stolthet och slaktat en hyggligt helig ko så får man också följa upp och likt en trasig skiva om och om igen försöka förklara sitt budskap….

Inte för att det är så komplicerat eller att det ens, i ärlighetens namn, är så intressant. För egentligen kunde jag inte bry mig mindre. Faktiskt. Jag har aldrig funnit nöje i att piska på döda hästar eller jobba med omotiverade människor. Det är inte jag som behöver gå in på en fullsatt fotbollsarena i min hemstad och spela usel gå-fotboll mot ett mediokert lag ifrån någon mellansvensk stad i en av Europas sämsta ligor och sedan krystat försöka leta bortförklaringar i att ”bollen inte rullade vår väg” eller att ”vi har en bra spelidé men brister lite i de avgörande lägena” när den egentliga orsaken är att man är undermåligt förberedd.


Som boråsare och lokalpatriot vill jag ju givetvis att Elfsborg ska vinna men det stör mig inte nämnvärt huruvida de vinner eller förlorar. Jag kommer inte att ligga vaken och förlora sömn (förutom nu då) över det när jag vet hur lite man faktiskt försöker.

Vad jag däremot brinner för är motiverade och gränslösa individer som har en djup passion och drivkraft! Jag älskar att vara involverad med sådana entusiasmerande människor och om jag kan förmedla ett verktyg för utveckling eller komma med en pusselbit i träning eller själv vara en inspiration så är det allt jag kan begära. Det skulle vara nyttigt för många träningsskygga bollspelande ”heltidsproffs” att träffa en kille som Anders Olsson som simmar fortare än de flesta fast han inte kan använda en muskel nedanför bröstkorgen. Eller varför inte min kompis David Svensson (www.davidtri.se) som älskar att träna så till den grad att han till och med körde multisportrace med stomipåse på magen under tiden han undan för undan opererade bort sin tjocktarm i ulceös colit. Barriärer? Gränser? Smärta? Så fan heller! I somras kom David sexa på triathlon-SM och Anders Olsson är regelbundet topp-10 på Vansbrosimningen och siktar på nya Paralympics-guld i sommar.


Med det sagt så vill jag ändå, i händelse av att Magnus Haglund eller Henrik Dagård läser min blogg (fat chance..), lämna ett förslag på ett träningsupplägg. Och komma med några synpunkter och klargöranden.

I all ödmjukhet givetvis.


För det första så har men helt missuppfattat två begrepp inom träning.

KVALITET och KONDITION; Haglund pratar om kvalitet och hur viktigt det är att ha det på träningen. Och att det är bättre att ha kvalitet på 17-18 timmar i veckan än att träna mer med sämre kvalitet….Ho-hum…Kvalitet i mina ögon är att träna det som är meningen att man ska träna och att göra varje träningspass så meningsfullt som möjligt. Det betyder att när man ska träna kondition så gör man det disciplinerat och med kontroll så att man också kan träna bra påföljande eftermiddag, nästa förmiddag och eftermiddag etc.

Sålunda är ett fyra timmars distanspass på cykel på 130 i puls lika kvalitativt som att springa mina intervaller på 3x3 kilometer på 85%. Det handlar alltså inte om intensiteten utan hur väl man följer den förutbestämda planen, en plan där alla delar integrerats för maximal avkastning. För Elfsborg har väl en sådan plan, eller?

Och det här med 17-18 timmar? Hur många av de timmarna spenderas i omklädningsrummet, plockande med koner, vid taktiktavlan eller i olika ställtider mellan moment? Frågan är; hur många minuter av de timmarna spenderas egentligen springande? Hur många minuter spenderas på bollbehandling? Teknik? Styrka? Och hur många minuter är ren fluff? Och när man stoltserar med ett träningsprogram med åtta tillfällen i veckan där man tränar kondition si och så, vad menar man med kondition? 30 minuter? 45 minuter? Jag bara undrar för jag kör konditionspass som är åtta timmar ibland.. Och hur kör man? Det känns som om man i lagsammanhang tolkar konditionsträning som att man ska blåköra till max. Om det sedan bara är 30 minuter spelar mindre roll….Snälla, ingen seriös idrottare tränar så. Att köra högintensivt utan en extensiv bas och fundament är som att bygga taket på ett hus som inte ens har en grund eller att köra en bil på tvåans växel på 6000 varv. Man stressar motorn som bara den men bilen går bara i 70 km/tim ändå…. Man bygger motor först, man lägger grunden, man skapar fundamentet. Sedan bygger man ovanpå det. Att träna hårt enstaka gånger eller med smärta kräver ingen finess. Att träna smart och med kontinuitet däremot. Det kräver insikt. Tanke. Syfte. Och det kräver tålamod. Man duttar inte runt i några veckor för att sedan glatt tillkännage att man nu "avslutat den hårda grundträningen”…

När en professionell idrottare säger att de tränat i 20 eller 25 timmar då kan man vara säker på att det är tid som startat när första löpsteget tagits och med en klocka som stannats vid sista löpsteget. Och man klockar stretchingen. För att 1.34 löpning är just det och inte två timmar jämnt och sju minuter stretch avrundas inte till en ”kvart eller så..”

Och man kan säkert med bästa välvilja och en generös klocka få Elfsborgs träning till 17-18 timmar men då skulle jag vilja ge lite konkreta och handfasta tips på hur man isåfall kan dubbla den träningstiden. Och det är inte komplicerat. Vägen till framgång är sällan det. Hård träning och hängivenhet räcker långt.

 Vad sägs om;

8-10; Konditionsträning i form av växelvis löpning, testcykel, wetvest, benspark med fenor, stavgång, roddmaskin etc. Variationen är ju givetvis nyckeln till att kunna träna mycket kondition och man styr intensiteten med pulsmätarens hjälp.

10-11: Spel och spelövningar

11-11.30: Stretch, isbad, massage

11.30-15: Lunch och vila. Självklart har Elfsborg en egen kock som lagar mat på råvaror och ser till att spelarna äter sånt de vanligtvis aldrig skulle laga eller äta själva som exempelvis broccoli, avokado, spenat, färsk lax, ingefära, linser och annat som inte kan köpas på McDonald´s

15-16: Individuell styrketräning och funktionsstyrka. Lika delar styrka och sjukgymnastik för att optimera rörelsemönster, styrka och skadeförebyggande åtgärder.

16-17: Spel och spelövningar. Teknik och taktik.

17-17.30: Individuell teknik, bollbehandling, skotträning etc

17.30-18: Stretch, aktiv återhämtning, isbad, massage, testcykel, avjogg

Efter träningen finns en återhämtningsshake gjord på naturliga råvaror som innehåller en perfekt ratio av kolhydrater och protein som redan förbereder spelarna på morgondagens träning.


Det är inte så svårt egentligen. Och i en så komplex idrott som fotboll med inslag av både styrka, uthållighet, rörlighet, teknik, taktik, snabbhet etc så är man ohjälpligt lost in space om man bara ägnar några timmar om dagen fem dagar i veckan. Det finns helt enkelt fruktansvärt mycket man kan jobba med både i tränings- och återhämtningsväg. Och i matväg. För enligt initierade källor så svämmar tydligen spelarbussen över av godispapper på väg till spelarmatcherna. Men vem blir förvånad av det?


Summa kardemumma av hela resonemanget är att med inställning och attityd så kan man åstadkomma underverk. Och har man inte teknik som en Ronaldinho så kan man jävlarimig ha fysik som en Ardennerhäst och i alla fall springa ihjäl lag som Gefle så att de spelarna får traska lipande till sina morsor med kallingarna i hand. Allt som krävs är att någon med kuk sätter ned foten och skickar hela surven med curling-tänk till korpserien! Sluta sopa framför proffsen och låt de ta ansvar och utveckla hängivenhet för det som de är betalda att göra..

Och jag veeeeet att det kanske inte är främst fysiken som brister mot överlägsna motståndare (sade någon Valencia?) men om en bollbehandlande egenskap kanske är svårare att utveckla så varför inte allafall komma fysiskt överlägsna? Och hej, hur många ägnar idag en extra timme eller två om dagen åt att jonglera med bollen, träna nedtagningar, skott, finter  med mera. Träna mer. Av allt!


Och den som fortfarande inte fattar får antingen göra en frontallobotomi eller läsa mina tidigare blogginlägg om detta. För nu är jag trött och har druckit tre glas rödvin och tänker ändå vara som en djäkla iller i en hönsgård imorgon på mina träningspass; kåt, sugen och hungrig!


Så hör gärna av er om ni behöver hjälp; Magnus, Henrik och Stefan. Men bara så att ni vet. Jag tar förbannat bra betalt! Därför att min tid är väldigt dyrbar. Och jag vill ägna den tiden åt väsentligheter. Som att bli en så duktig idrottsman jag kan bli! Och det kostar fan inte gratis.

Av Jonas Colting - 15 januari 2008 17:30

TV 4 Göteborg hängde på BT´s artikel och kom till Borås för att göra ett inslag med mig o Henrik Dagård. Har ingen aning om hur det blev och vi hade ganska bråttom när vi gjorde det. Om det vill sig väl så får ni se mig simma lite fjärilsim, köra någon core-övning samt svara på frågor.

18.45 i TV 4.

Skriv och säg vad som sades för jag ska åka o simma då!

Av Jonas Colting - 13 januari 2008 23:58

Jag tror just Rade Prica spelade sig ut ur alla framtida landslagsuppdrag.

Han missade nog det vidöppna målet eftersom han hade sprungit minst 30-40 meter i sträck. Det måste ha kostat.

Det var dessutom roligt att läsa om när Djurgården satt igång med sin "grundträning", och de som tränaren ansåg vara undermåligt tränade rent konditionsmässigt faktiskt fick springa extra. 10 minuter extra.....ojojoj.

Du tränar´n, hur hade det varit om du istället initierat en timmes terränglöpning dagligen, vilket ändå måste anses vara något sorts minimum, under deras typ sex veckor lång ledighet. För de hade väl fortfarande betalt?

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se