Alla inlägg under januari 2008

Av Jonas Colting - 13 januari 2008 10:29

De som bor i Borås och, liksom jag, tycker om stark och välsmakande indisk mat har säkert varit hos Doktor Aurora och ätit på hans restaurang vid busstorget. Förutom att driva restaurang är han ayurvedisk läkare och har den samlade kraften bakom fyra tusen års samarbete med shiva och vishnu och andra saker som luktar curry.

Min bror, som förresten finns att läsa om i dagens BT;

http://www.bt.se/nyheter/boras/onodigt-vetande-fran-boras-br-blir-succe-i-new-york(426665).gm ; är sedan ett tag stadig kund hos doktorn och fått diverse dekokter och mat som tillsammans med träning gjort honom till ett under av fysisk styrka. Så nu när jag har tagit fajten med ett svårslaget och ihärdigt förkylningsvirus som bara halvt om halvt vill ge sig så insisterade min bror på att jag skulle konsultera doktor Aurora. Så jag var hemma hos honom på en speciell undersökning där han framförallt kände på min puls och tittade och klämde och böjde på diverse olika delar av min kropp. Han kom faktiskt med en hel del förvånansvärt träffsäker och insiktsfull information även om ett av hans mer allvarliga råd faktiskt var att jag skulle klippa mina näshår; "very very very important".

Iallafall så består hans kur i det här fallet en dekokt av örter vars ångor ska inhaleras innan man silar bort det värsta och sedan dricker ett glas. Det ska jag göra i fyra dagar, morgon och kväll. Och det smakar som té ungefär. Så det blir nog bra. Bara så länge dopingpolisen inte kommer på besök.

ANNONS
Av Jonas Colting - 12 januari 2008 16:07

"Det belopp man pensionssparar får man dra av från toppen av sin inkomst. Tjänar man hyfsat mycket så har man 55% skatt på toppinkomsten. När man tar ut pengarna under pensionen så har man antagligen lägre årsinkomst och skattar därmed bara 30%. Så man har typ 25% fördel rent skattemässigt. Men har man lägre årsinkomst så kan man lika gärna spara på egen hand."-Robert


"Tills 1 januari 2008 fick man göra avdrag med ca 40 000 kr i samband med deklarationen. Förutsatt att du tjänar mycket motsvarar detta drygt 20 000 kr lägre skatt! Detta är troligtvis en anledning till att många väljer att låsa sina pengar."-D


Aha, tack för informationen!

Men det verkar hemskt orättvist. För varför ska staten kollaborera med bankerna och "tvinga" folk att spara i låsta former och göra de ekonomiskt omyndigförklarade? Borde inte en sådan skattereduktion även gälla sparanden där man iallafall har tillgång till och kan röra och påverka sina egna investeringar? Och att man bara skattar 30 procent som pensionär, förutsatt att man inte tjänar så mycket, hade ju gällt även om du då kompletterar din inkomst med personligen handhavna fonder med mera.

Jag tycker fortfarande att det verkar suspekt och att pensionsspar är att banken är som en förälder som tar barnens godis och låser in i ett skåp för att de inte kan hantera frestelserna att äta allt på en gång.

Och vad gäller efter den 1 januari i år? Mystiken tätnar....

ANNONS
Av Jonas Colting - 12 januari 2008 13:21

Innan jag skriver något mer om betraktelsen kring triathlon och längdskidor så hade jag och Björn, som är här och tränar över helgen, ett samtal igår som i stort rörde ekonomi och de olika spar- och investeringsformer som finns. Och hur man tjänar så mycket pengar och betalar så lite skatt som möjligt. Och lite i det här sammanhanget är ju relativt då man som egen företagare märker att det försvinner iväg märkligt mycket pengar men det är ju såklart viktigt att värstingarna för segla lite i Västindien. Eller vänta, det här är värre; jag pratade med en tjej häromdagen och hon berättade om sitt arbete och karriär blablabla och hon berättade att hon fött två barn med något års mellanrum. Och inte jobbat på tre år!!! Men för h-e, vad är det för monster till system som vi skapat? Ja, det säger jag bara, när jag är klar med vad det nu är som jag håller på med så ska jag se till att skaffa mig en sådär åtta tio barn och vara ledig fram till pensionen. Suga lite på statens tutte. Ska bli skönt.

Iallafall, nu tappade jag tråden helt.....

Vad jag ville komma in på var det här med pensionsspar. Och pensionsspar är ju något som bankerna älskar! Varje gång jag är inne och pratar med min personliga bankman så tycker hon att jag ska skaffa något pensionsspar. Men varför då, tycker du att jag är för dum för att förvalta mina egna pengar och hellre bör lägga dem i bankens händer? Utan att själv ha tillgång till dem!!! Då måste man ju vara en idiot.

För vari ligger vinsten för mig som kund att säga tack och bock här får ni lite pengar varje månad att förvalta åt mig och jag är HELT OK med att jag själv inte kan röra dem förrän jag är 58 år gammal sådär 2031? När jag lika gärna kan månadsspara i vilka fonder jag vill och röra och förvalta pengarna efter eget godtycke.... Och med minst lika god avkastning..

Vari vinsten ligger för banken är ju helt uppenbart och det är ju kanon för dem att bolla med folks pengar i 25-30 år.

Så snälla, förklara detta för mig. Varför är folk så dumma att de låser sina pengar på så lång sikt när man lika gärna kan göra samma investeringar på egen hand utan att sitta i bankens ficka eller under deras överförmynderi?

Och man kan göra det på autogiro och man behöver egentligen inte engagera sig. För inbilla er inte att pensionsspar på något sätt är en säkrare sparform än vilken annan fond som helst som det går att spara själv i. Alla investeringar är ju ett lotteri i viss mån men delar man sitt egna sparande på kanske tre fonder så har man lika god chans att få lika god eller bättre avkastning som ett pensionsspar där någon annan "gissar" åt dig.

Poängen här är; hur kan man avsäga sig rätten att ha tillgång till sina pengar och på sång lång tid!?

Av Jonas Colting - 11 januari 2008 17:58

Innan jag skriver något mer, och ni som läser bloggen ofta vet att det blir gärna i en raljerande form, så vill jag poängtera hur otroligt imponerad även jag är av Charlotte Kalla och av hennes styrka och mognad. Imponerande och underhållande.

MEN, vad är det för fel på svenska folket och på svenska sportjournalister inte minst? Har vi hjärntvättats med klistervalla, sparkdräkt och issnorigt skägg så till den milda grad att vi tappat alla proportioner? Eller är folkhemsmurarna så höga att vi inte förmår se längre än till långfilen, Bandyallsvenskan och söndagens Sportspegel?

I en undersökning som Aftonbladet gjorde så hade en överväldigande majoritet av läsarna röstat fram Kalla som vår främste vinteridrottande tjej; framför OS- och VM-vinnare som Anja Pärson och AC Olofsson (även om skidskytte ÄR en fruktansvärt konstigt konstruerad idrott; speedwaycurling någon?). Och när hyllningarna från allmänheten och sportjournalister svämmar över alla bredder och många på allvar menar att "NU NU NU är Bragdguldet klart för i år" så har man ju tappat koncepten helt. Med exempelvis ett sommar-OS för dörren så kan jag tänka mig minst tio olika tänkbara scenarion som ligger betydligt närmare till hands för ett Bragdguld; personligen hoppas jag på Therese Alshammar eller Stefan Nystrand eller varför inte Mustafa Mohammed? Men nej, det är ju redan klart! Kalla vann något i TV! Det måste belönas! Med Bragdguld, Nobelpris, nycklarna till staden och en hustomt minsann... Visserligen var det varken VM, OS eller något annat mästerskap som hon vann men ändå; hon var ju så duktig och så stark och så brådmogen. Och så duktigt gjort, för att vara tjej......Jo, men kom igen nu. Visst är det uppenbart hur svenska sportjournalister älskar att skrocka i direktsändning och gulla med nya tjejsvenska stjärnskott. Det finns ju inget som är mera politiskt korrekt och väl inpräntat hos oss alla genom åratals av feministisk agenda i idrottsrörelsen, precis som i samhället i övrigt; tjejer ska uppmuntras lite extra....

Återigen, jag missunnar henne verkligen inte sitt genombrott och påföljande mediahausse men jag fascineras av vikten man lägger vid det.

Visserliggen är ju hennes framgångar så stora som de kan bli, bortsett OS- och VM-guld. I skidvärlden vill säga. Och den är ju inte speciellt stor....

Längdskidor är för Sverige ungefär vad bandyn är i Bollnäs; världens centrum.

Om jag sade att triathlon på ett globalt plan på alla sätt, mediamässigt, ekonomiskt, deltagarmässigt, evenemangsmässigt etc är en större idrott än längdskidor, frånsett traditioner, så skulle det säkert avfärdas som ett skämt av de flesta sportjournalister. I nästa inlägg ska jag motivera mitt påstående.

Och för er som har svårt att läsa flera ord i följd eller har svårt att tolka andemeningar så vill jag tillägga att jag tycker om längdskidåkning, Charlotte Kalla, klisterföre och Gunde samt Vasaloppet. Framförallt är jag en anhängare av perspektiv och i allmänhet måttligt imponerad av svensk sportjournalistik frånsett några lysande undantag.

Av Jonas Colting - 4 januari 2008 07:44

Eftersom jag är helt nyttifierad och duktig idag och dessutom känner mig särdeles snäll och foglig och inte ämnar skriva något fradgaframkallande förrän tidigast imorgon igen så tänker jag utnyttja denna unika stund av känslomässig balans till att bidra med mina bästa surftips på nätet.

Alltså, vad jag läser på nätet, bortsett från nyheter, Youtube och inoljade dvärgar.

www.slowtwitch.com

Ingen högoddsare direkt. Världens största triathlonforum och nu också med superba intervjuer och mycket tech-talk. Det är för övrigt uppe på Slowtwitch HQ som jag och Björn Andersson har förlagt väldigt mycket träning under de senaste åren

www.marksdailyapple.com

Mark Sisson är f d proffstriathlet och en av världens främsta antidopingexperter. Han skriver på den här sajten dagliga och insiktsfulla hälsotips som ofta är off the beaten path och som är väldigt intressanta om man håller på med hård konditionsidrott eller är intresserad av de nyaste rönen kring näringslära, träning, åldrande mm

http://thelongroad.wordpress.com/

Min kompis Jojjes väg mot Hawaii och vedermödorna på vägen blandat med dagliga anekdoter och reflektioner. Snyggt, engangerande, roligt och grafiskt vilsamt för ögat.

www.gordoworld.com

En annan kompis i triathlonvärlden. Gordo Byrn, f d superyuppie och megarik och numera supercoach och proffstriathlet. Och megarik. En av de mest "put together" individerna som jag vet. Hans blogg är kanske inte lättläst men är sprängfylld av personlig utveckling, finanstips, träning och specifik triathlonrelaterad information.

Hans sida i övrigt har en mängd artiklar som han har skrivit om allt från träning, mat, tävling och utveckling, Han är en kille som gått från att vara en överviktig +11 timmar IM-agegrouper till en 8.29 IM- pallplatsvinnare på IM Canada och Ultraman Världsmästare.

Gordo är som Anthony Robbins i Speedos.


Och hade jag inte behövt att byta om nu för att ge mig ut på ett löppass följt av simning i Sandared så hade jag länkat till de bästa sidorna med nakna inoljade dvärgar men jag får återkomma om det.

Av Jonas Colting - 4 januari 2008 06:19

Är du uppe ännu din Lutherdjävul? Vakna nu då! Nu är det bara att köra racet hela dagen. Hockey! Hockey Hockey!

Av Jonas Colting - 3 januari 2008 11:22

Med det nya färska årets goda föresatser om arbetsmoral och Luthersk späkning i gott minne så hade jag föresvävat mig en intensiv dag med tidig purr i bivack samt frukost i ottan för att sedan med manisk precision penetrera den ena delikata upgiften efter den andra.

Och med flitens lykta lysandes på Torstensonsgatan skulle Colting Management Industries lyft mot nya höjder av spirituellt, intellektuellt, och inte minst, finansiellt välstånd.

Så blev nu inte fallet. Det var så skönt att sova. Och viktigt. För igår simmade jag två gånger samt sprang och badade isvak och sedan åt jag linser och lax innan jag avslutade med en intressant dokumentär om det tyska slagskeppet Tirpitz. Allt detta gjorde mig mycket trött. 

Så nu blev det istället frukost vid 10, kaffe vid 10.30 och sedan en lång tidningsläsning för att hänga med i current affairs. Och min frisyr tog tid att fixa dessutom. Allt medan den gamla Luther-djävulen piskade mina ömkliga axlar med den samlade kraften bakom sju miljoner arbetare som varit uppe sedan klockan fyra i morse för att hugga sten.

Så ungefär nu är jag redo att börja. Börja jobba. Vad det nu var meningen att jag skulle göra? 

Fast nu är det ju lunch snart...?

Av Jonas Colting - 1 januari 2008 21:47

Årets första träning!

Det var, i mina ögon, alldeles för mycket fokus på att avsluta förra året med diverse aktiviteter. Fatta nu, 2007 var kört iallafall! Ett sista dödsryck hade inte gjort mycket åt alla pass som aldrig kördes, ben som inte rakades, tunga växlar som aldrig drogs och motvind som aldrig besegrades...

2008 däremot! Där har vi ett friskt och fräscht och i sanning helt oskrivet år som låg för våra trösklar i morse. Här får vi chansen att inte äta allt det som vi ångrade att vi åt under 2007 och stretcha magmun och iliopsoas både före och efter passen och tänka på växthuseffekt och barn i Zimbabwe och andra dygdiga tankar medan vi tar sikte på rekordlånga och många pass.

Om ni nu struntade i att träna de sista skälvande dagarna 2007 och istället åt en Big MacFetto burgare istället så borde nyårsdagen känts som en pånyttfödelse tagen på uppstuds. Själv praktiserade jag detta till fullo, speciellt i hänseende till min cykelträning ska sägas, där jag inte grenslat en sadel sedan de hemskt långa 28 milen på Hawaii den 24 november.

Förrän i dag. Tydligen hade några förväntat sig att jag skulle dyka upp vid Onyx klockan 11 idag efter att vagt antytt det i ett massmail. Uppenbarligen hade man inte noterat disclaimern längst ned i nämnt mail där jag lämnat hela cykelgrejen öppen i händelse av dåligt väder, något bra på TV eller andra force majeure event. Och eftersom Ronja Rövardotter gick på TV4 imorse så tajmade det min frukost så bra.

Och så var det kallt ute. Såg det ut som.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se