Direktlänk till inlägg 9 april 2008

Svar på kommentarer

Av Jonas Colting - 9 april 2008 18:06

Jag har varit beklagansvärt svag på att svara på frågor och kommentarer under den senaste tiden men nu gör jag ett försök att rensa upp i det träsket med några väl valda svar.

Jag har dessutom fått ganska många frågor, både via mail och kommentarer, om mathållning. Både min och andras. Så det kommer jag att skriva ett separat inlägg om vad det lider....

-Johan KsD undrar om jag någonsin tränat så hårt och så mycket som nu;

-Peter från Borås frågar om träning generellt och hur länge jag tränade innan jag såg resultat och hur man tränar för att få en kropp som jag;

-jag har alltid haft min kropp! Ibland är den lönnfet och mjuk och oftast är den i ganska bra skick. Men jag upplever att jag blir starkare och bättre år efter år. Så även genom perioder av relativ vila finns det mer "under huven" än vad man kan ana. Fysisk prestationsförmåga är en vidunderligt komplex process och som man säger på engelska "there´s more to it than meets the eye..". Det finns en i princip obegränsad förmåga att bygga kapillärisering, mitokondrier, rörelseekonomi, hjärtats slagvolym, ämnseomsättningseffektivitet, allmän slitstyrka och inte minst kunskap och erfarenhet.

Så ja, jag har under väldigt många perioder tränat "lika" hårt och bra som nu. Det finns många +30 timmarsveckor i baggaget, tusentals terrängtimmar löpta, många +20 milapass på cykeln och många hårda intervallpass i poolen. Men det som gör att jag fortfarande kan bygga prestanda är att det som jag gör nu läggs ovanpå all tidigare träning. Min aeroba grund blir allt starkare och djupare. Och jag vet att jag tidigare skrivit det många gånger men kärnpunkten i hela utvecklingsprocessen är KONTINUITET.

Dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år.

+20 års elitträning och +20000 timmars träning att bygga på. Det finns mycket att göra än.....

Så för att svara på Peters fråga så är resultat en pågående process. Jag såg resultat när jag var 14 år, 24 år och 34 år. Work in progress! Work in progress!

-Jonas undrar vad jag tycker om att springa i för skor på asfalt och i terräng;

-jag avskyr uppbyggda och klumpiga slalompjäxor till skor och är skeptisk till hela skoindustrins modell att pådyvla löpare skor som ska "skydda" men som i slutändan bara skadar och dessutom är ohyggligt löparovänliga..

Jag springer i neutrala och låga skor, modell lätta trainers eller racer. Jag har ingen skosponsor så jag väljer fritt men föredrar att springa i New Balance som har olika bredder på skorna då jag har breda framfötter.

Jag vill att mina skor ska vara extremt mjuka mellan framfot och häl precis som foten i sig är. I synnerhet i terrängen då jag verkligen anammar framfotslöpning och där känslan mot underlaget är väsentlig. Med tjocka och klumpiga skor är det lättare att både vricka fötterna och snubbla. Har någon någonsin vrickat foten barfota?

De som pratar om vikten av att ha bra dämpning vet inte vad de pratar om. Ta av er skorna och spring barfota på en gräsmatta och känn hur mycket mjukare man automatiskt springer. Vi har en inbyggd dämpning via höft, knä, vad och vrist som om den tillåts utvecklas är långt bättre än någon bullshitdämpning som man uppfunnit och sedan tror sig kunna ta 500 spänn extra betalt för. Människorkroppen är utvecklad för barfotalöpning och tusentals generationer av människor klarade sig finfint utan proneringsskydd och luftkuddar. Inte för att man behöver dra löpningen till Zola Budd-nivå men det är sannerligen skillnad mellan skor och skor!

-Fabian undrar om det är möjligt att hålla 39 i snitt med 260 watt;

-ja, med bra sittställning och aerodynamik! Det var på en vändbana så vare sig vind eller backar är en faktor.

-..och så är det sprintern som i vanlig ordning blir förnärmad när jag klankar ned på korp-Allsvenskan och som tycker att jag och Rune Larsson är övermänniskoprofeter från Västgötaslätten och till honom kan jag bara säga tack för jämförelsen med en i alla avseenden fantastisk idrottare och människa! Och jag hoppas dessutom att du får njuta av +30 omgångar av gå-fotboll ifrån Vångavallen och annat.

 
 
Ingen bild

Johan Ksd

9 april 2008 19:04

En får tacke en får tacke för svaren. Gött!

Intressant det där med skorna. Tror det är många, även jag, som inte vågar springa med enkelt uppbyggda skor. Jag kan nog rabbla minst 25 olika system/teknologier som ska "motverka" pronation...

 
Ingen bild

Sulo

9 april 2008 21:20

Håller helt med om resonemanget kring löpardojorna.
Bytte själv från tjocksulade skor till Brooks racingvariant i fjol, förrutom att jag blev upplevde en omedelbar skillnad i snabbhet, så fick jag även betydligt mindre skavsår med dessa! Kan bero på att racingvarianten är mindre "buntad" och sitter därför bättre? Så numera predikar jag för racingskor!

 
Ingen bild

Stefan

9 april 2008 22:43

Ja, Jonas du har nog i sak rätt att vi är gjorda för att röra på oss utan skor och dämpningar. Som du skriver "som om den tillåts utvecklas är långt bättre", Det är väl lite där problemet ligger. Pg.a att vi i regel rör eller rört på oss för lite eller för monotomt har vi fått obalanser i muskulatur och annat vilket gör att vi belastar väldigt fel.
Där har skoindustrin sett chansen att hjälpa likt en antiinflammatorisk tablett. De symtombehandlar men allt blir bara värre med tiden. Vad vi egentligen borde göra är att rätta till våra felställningar med rätt typ av träning.
Men i en övergångsfas är en stöttande sko att föredra för att undvika skador. Men den ska absolut bara användas i kombination med rätt träning.

Tack fr en bra spalt.

 
Madeleine Johansson

Madeleine Johansson

10 april 2008 09:39

Yes, nu är träningsdebatten igång igen på bloggen vilket alltid är intressant. Tack för att att du gjort det lätt för mig att välja vilken sko jag ska springa med på halvmaran om två veckor. De nya tävlingsskorna får visa vad de går för. Jag har även ilägg för pronation men mitt senaste besök hos en osteopat har även han gett mig andra tankar. Jag har använt sulorna alldeles för mycket och fotsulans muskaulatur behöver tränas med t.ex tåknip och att snörpa ihop en handduk på golvet. Hur klarar jag att gå barfota? Värdelöst, i och för sig gillar jag det inte men de är heller inte vana att släppas fria. Promenader eller jogg på en sandstrand barfota skulle nog göra susen för mig.

http://www.madeleinejohansson.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Simon J

10 april 2008 13:53

Intressant att läsa här ibland, men väntar som många andra på diskussionen om kost, träning och stress m.m
Har funderat på det här med framfotslöpning också. Har hört att det inte ska vara löpekonomiskt om man inte kommer upp iaf i 3:30 per km. Så ska man som slö motionär övergå till framfotslöpning iaf eller fortsätta rulla på häl?

 
Ingen bild

sprintern

11 april 2008 00:07

Jag ska försöka njuta av Allsvenskan också men det blir nog först framåt sommaren när spelarna också kan ta emot en passning :-).

Du missade Liverpool mot Arsenal i veckan under din slavträning i Staterna. Där kunde man beskåda idrott på absolut toppnivå kan jag hälsa.

Både du och Rune är mycket underhållande, det är jag den förste att erkänna, men tyvärr representerar ni i mina ögon också en form av ideal som är bara "too much". Ledsen men det är bara den känsla jag får när jag lyssnar på er eller läser vad ni skriver.

 
Ingen bild

Peter

22 april 2008 18:49

Tack för svaren Colting! Du ger mig motivationen till att fortsätta träna.

Mvh boråsare

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jonas Colting - 22 oktober 2010 09:53

Från och med i eftermiddag så bloggar jag på http://nyheter24.se/blogg/coltings-den-nakna-sanningen/ ...

Av Jonas Colting - 17 september 2008 15:39

Internet á la traudlaus finns absolut inte i den lilla enklaven av on som jag ar pa. Jag skriver pa en stor och konstig stationar dator som snarare ser ut som ett videospel eller sa... Darfor blir det tunt pa Coltingblogg denna veckan. Semester pa al...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 21:10

Jag har skrivit en artikel om Ö till Ö som finns att läsa på Slowtwitch; http://www.slowtwitch.com/Features/Island_To_Island_-_The_toughest_one-day-race_in_Sweden__524.html Engelsk läsövning! ...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 15:33

I fredags flög jag till New Jersey för att träffa Dr Phil och initiera ett coach/client-samarbete med honom.. Jag pratar alltså om "the other Dr Phil"; dr Phil Skiba som är en mycket välrenommerad idrottsläkare och triathloncoach. Efter 18 års egenco...

Av Jonas Colting - 11 september 2008 22:51

  Google Translator gör verkligen ett bra jobb! Vem har varit svenskspråkskonsult egentligen; Dr Alban?     Notes from the redaktionsmötet on planning for Saturday's sports broadcasts;    - Annika Sörenstam played his last Danish competition last...

Ovido - Quiz & Flashcards