Direktlänk till inlägg 10 april 2008

Om att äta

Av Jonas Colting - 10 april 2008 04:26

Jag har fått en del frågor om vad och hur jag äter under extremt hård träning.

Nedan är två bilder som talar för sig själva.

Vi har alltid en mycket stor och fräsch fruktsallad tillhanda full av allehanda bär och nyskuren frukt. Vi har dessutom alltid en kastrull med quinoa som fungerar till det mesta.

Så frukost kan vara quinoa, fruktsallad och mjölk. En annan frukost kan vara äggröra, quinoa med färsk pesto. Middag kan vara den ugnsbakade laxen med spenatsalladen. Med eller utan quinoa.

On the road äter vi gärna wraps med organiska fullkornswraps. Jag föredrar almondbutter-mandelsmör som är rostade malda mandlar, tillsammans med skuren banan. Eller så kör vi lite dijonsenap, spenat och rostbiff (kalkon om man äter fågel..)

Dessutom äter vi mycket nötter och mandlar överlag. Vad mer? Apelsinjuice, youghurt, sojaprodukter, torkad frukt som tranbär och persika. Olivolja på det mesta. Fetaost. Rött kött.

Vad jag i princip inte äter alls är bröd (förutom wraps), flingor och vetemjölsmat.

På cykeln blir det mest vatten och sedan Infinit, en individuellt komponerad sportdryck med en kolhydrat/protein-ratio på 4-1 samt mineraler.

Det finns inga egentliga hemligheter; bra och naturlig mat ifrån råvaror med ett fokus på kvalitet.

Sedan tror jag på "eating like a hobbitt", att äta lite men ofta. Under massiv träning så måste man vara snäll mot magen och matsmältningen och inte dunka ned några kilo i taget.

Uppenbarligen finns det många duktiga idrottsmän som äter ohyggligt dåligt. I Sverige har vi den stora bröd och fling-konspirationen tack vare Axas och Kungsörnens massiva infiltrering av svensk idrott där man får en en "Uppladdningen"-folder stoppad i näven innan man ens simmat sitt första Knattesim. Och där har vi ett par generationer med förvirrade idrottare som inte fattar skillnaden mellan att äta för energi och att äta för hälsa och som inte kan fatta varför de blir sjuka för femtioelfte gången den här vinter...

Här i USA är det inte alltid mycket bättre. Många duktiga triathleter lever på bars, sportdryck, jordnötssmör och skakes. Och gels. Stuck in gel-hell liksom... 

 
 
Ingen bild

Jocke

10 april 2008 07:59

Underbart med MaraNatha Almond Butter,
kvasireligiöst så det förslår. :-)
You can't but love America !

Kämpa på, förresten.
Live the dream !

 
Ingen bild

Evis

10 april 2008 10:24

Ser ut som en flaska vin? Dricker du det under dessa hård veckor. Själv älskar jag vin men jag känner ingen elitidrottare som skulle dricka vin under 20+ veckor, så om du gör det är det intressant.

 
Ingen bild

Gustaf

10 april 2008 12:22

Såg att de stog en flaska vin på bordet. Tänkte om du visste hur mycket träningen påverkades av just vin. Jag brukar dricka 2-3 glas vin på fredag och lördagkvällar tränar ibland innan.

 
Ingen bild

K L

10 april 2008 23:57

Av bilderna att döma en kost sprängfylld av antioxidanter, fast jag saknar den mörka chokladen och teet. Rödvinet finns väl där för antioxidanternas skull om det inte står där bara för att provocera förstås :) Mängder av antioxidanter är tydligen extremt viktiga för någon med din träningsmängd. Jag hörde en mycket intressant föreläsning av Fredrik Paulun i 24 Direkt för några veckor sedan, där Paulun tog just triathleter som ett avskräckande exempel och jämförde dem med alkoholister. Han menade att triathleters stora träningsmängd är lika skadlig för levern som alkoholisters alkoholkonsumtion. Detta beroende på den stora mängd fria radikaler som träningen ger upphov till i kroppen. Pauluns föreläsning finns här:
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=20923&a=1091365&lid=puff_928959&lpos=extra_0 Avsnittet om antioxidanter börjar ca 18 min in i del 2.

 
Ingen bild

Christian

11 april 2008 10:22

Om det nu är så som Paulun beskriver det! Varför främjar man för mer "motion" om det nu är skadligt för levern? 4-5km per gång låter ju otroligt lite om det efter den distansen skulle bli leverskador... Kul kille :) Undrar vad han baserar sina uppgifter på?

 
Ingen bild

Tobias

12 april 2008 13:46

Det skulle väl isåfall bara bevisa att människan är skapt för gå-lunka-löp i 2 ggr 45 minuter =)

 
Ingen bild

Simon

14 april 2008 15:30

Tjena Jonas.
Jag har din kokbok och har gjort flera rätter ur den som är riktigt goda... det enda jag tänker på är mängden eftersom det ofta inte innehåller potatis o dyl så undrar jag vad du blir mätt av utan att ruinera dig??? visst det är asgott med broccoli, mango, avocado, bladspenat och färska bär men det är ju svindyrt. jag tränar i snitt 10-20h i veckan och har grym ämnesomsättning så jag käkar i mängd för att inte tappa vikt och om jag skulle drar ner på basprodukter som potatis, pasta och ris och bara äta mig mätt på linser, nötter, sallader, kött mm som du rekomenderar blir det lite dyrt! har du tips?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jonas Colting - 22 oktober 2010 09:53

Från och med i eftermiddag så bloggar jag på http://nyheter24.se/blogg/coltings-den-nakna-sanningen/ ...

Av Jonas Colting - 17 september 2008 15:39

Internet á la traudlaus finns absolut inte i den lilla enklaven av on som jag ar pa. Jag skriver pa en stor och konstig stationar dator som snarare ser ut som ett videospel eller sa... Darfor blir det tunt pa Coltingblogg denna veckan. Semester pa al...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 21:10

Jag har skrivit en artikel om Ö till Ö som finns att läsa på Slowtwitch; http://www.slowtwitch.com/Features/Island_To_Island_-_The_toughest_one-day-race_in_Sweden__524.html Engelsk läsövning! ...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 15:33

I fredags flög jag till New Jersey för att träffa Dr Phil och initiera ett coach/client-samarbete med honom.. Jag pratar alltså om "the other Dr Phil"; dr Phil Skiba som är en mycket välrenommerad idrottsläkare och triathloncoach. Efter 18 års egenco...

Av Jonas Colting - 11 september 2008 22:51

  Google Translator gör verkligen ett bra jobb! Vem har varit svenskspråkskonsult egentligen; Dr Alban?     Notes from the redaktionsmötet on planning for Saturday's sports broadcasts;    - Annika Sörenstam played his last Danish competition last...

Skapa flashcards