Direktlänk till inlägg 19 maj 2008

Axa/Kungsörnen-indoktrineringen av svensk idrott!

Av Jonas Colting - 19 maj 2008 15:45

...eller svaret på frågan varför så många konditionstränande människor är mulliga, lönnfeta eller helt enkelt tjocka!

Jag har vid flera tillfällen berört ämnet; både i blogg och artiklar i olika sammanhang men också i mina böcker...

Men jag har ändå sparat mitt bästa krut till en full frontal attack! Och den kommer inom någon dag....Jag har några trängande träningstimmar som pockar på min uppmärksamhet men jag har samlat en mängd argument på hög som brinner av att få plockas fram på polemikens barrikader.

Antagligen var det Göteborgsvarvsmässan som fick bägaren att rinna över. Och hur en dietist anställd av Kungsörnen (eller Axa, kommer inte ihåg vilket men det är samma sak för mig i det här fallet..) helt ogenerat kan stå på en scen och predika ett köpt kostbudskap för mängder av löpare. Ett kostbudskap som går stick i stiv med både empiri, modern forskning och sunt förnuft. Hur låg trovärdighet kan en dito yrkesmänniska sänka sig till?

Och att den här så kallade dietisten rekommenderade löparna att proppa sig sprängfulla med pasta, bröd, flingor och gröt ända fram till start var väl inte så förvånande.....

Hursomhelst, förvänta er en uttömmande argumentation om det här angelägna ämnet inom kort. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

jack

19 maj 2008 16:28

Det ser jag fram emot

 
Ingen bild

King of the Swing

19 maj 2008 16:37

Hej Jonas,

Jag läste din blogg idag och har läst dina böcker och har en fråga till dig. I lördags sprang jag GBG-varvet och körde då en som man hört en kolhydratsuppladdning med mycket pasta dagarna innan samt en dryck Vitargo som ska ytterligare öka kolhydratsmängden i kroppen. Det som hände på varvet var att jag fick världens magknip och sprang betydligt sämre än vad jag borde gjort. 1.45 hade 1.40 året innan. Magonda hängde i hela kvällen och jag fick dessutom träningsvärk i låren vilket jag aldrig fått tidigare när jag på träning springer 2 mil. Hur borde jag laddat upp?

 
Ingen bild

Johan Ksd

19 maj 2008 17:28

Jonas, jag är nog själv ett typiskt exempel på den typ utav människa du beskriver (gryn,pasta,bröd)och jag har trott att det varit "rätt" kost för mig hela livet. Jag tränar rätt så mycket och träning och tävling är viktigt för mig men jag känner mig förvirrad! Känns som man inte har tillräckliga kunskaper och att den lilla men fullt synliga bilringen runt magen inte borde vara där när man ändå springer cirka 6-10 mil/vecka... Upplys oss!

 
Gusten

Gusten

19 maj 2008 17:43

Jaja elda på snarast för tusan!!! Gärna i någon tidning.

http://gjn.blogg.se

 
Ingen bild

anonym

19 maj 2008 18:01

http://www.svenskafans.com/fantv/program.asp?id=573
detta kanske kan elda upp dig ytterligare?

 
Ingen bild

mr

19 maj 2008 18:38

Bra Colting, Spy ur dig allt du kan så jag kan trycka dit mina polare, som har idiot förklarat mig för länge sedan. Tack för boken den var billig och bra

 
Christian

Christian

19 maj 2008 19:22

Jonas debattartiklar passar i både DN och SVD, men jag gissar att han behöver bli lite finare i kanten för att bli publicerad. Men jag skulle gärna vilja se honom där. Och en stormig debatt i bloggosfären :)

Vi är mänga som är uppfödda på filmjölk med flingor (gärna med lite socker på) och mackor därtill. Och vem drack inte Oboy?

Ni som är intresserade av vad "staten" tycker om om stenålderskost kan läsa på Livsmdelverksts sajt i väntan på Jonas frontalattack.

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14593&epslanguage=SV

http://snowracer.se

 
Ingen bild

Åsa

19 maj 2008 20:10

Bra att du laddar upp med att meja ner dem med vettiga argument. Då jag har läst dina böcker vet jag ju din uppfattning om pasta och brödmat sedan innan, men det är en helt annan sak för mig att veta något och att följa det. Ja, jag vet att det bara är upp till mig att bestämma mig för att sluta äta den mängd kolhydrater jag gör idag och ersätta med annat vettigare, men jag tycker det är så gott....

Bra att du tar upp diskussionen. Hörde GI-Fredrik Paulun (?) på radion häromveckan och han är såklart inne på din linje också.

 
Fredrika

Fredrika

19 maj 2008 20:16

Jaaa, snälla!! Så jag får något bra att länka till när folk skäller på mig för jag påstår att spannmål har man för att göda djur.

http://gullfot.blogspot.com

 
Stefan Manning

Stefan Manning

19 maj 2008 20:44

Väntar med spänning på angreppet. I blå ringörna: Jonas Cooooolting!!! I röd ringhörna: Axa *ding* *dong*

http://sinus.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Henrik H

19 maj 2008 20:47

Hela jag är uppfödd på skogaholmslimpa!! HAHAHA!....Tänk om man som barn kunde styra sina föräldrars inköp. Vad mycket livsångest jag hade sluppit träna bort.

 
Ingen bild

magnus

19 maj 2008 21:13

Kör hårt Jonas! Det är därför vi läser din blogg... ;-)

 
Berglund

Berglund

19 maj 2008 21:20

Bara vi får höra innan Sthlm Marathon så är jag nöjd :)

http://berglundbloggar.wordpress.com

 
Ingen bild

Lagom

19 maj 2008 23:12

De flesta som springer GBG varvet eller SM eller vad det nu månne vara är ju faktisk vanliga motionärer, några bättre och de flesta sämre- men alla med en sund livsstil. Jag fattar inte hur det är möjligt att samma människor som är så sunda och friska svärmar som bin runt honung för att inför varje lopp lyckas trycka i sig rätt mängd kolhydrater- enligt en magisk uppladdningsformel. Finns inte en möjlighet på hela jorden att en vanlig motionärsmage kan ta emot allt som skickas ner! Jag har provat en vitargo kombinerat med pasta inför ett vasalopp en endaste gång och jag höll på att stryka med på kuppen. Sällan eller aldrig har jag mått så dåligt. Jag tror på sunt förnuft, om man äter lite lagom av allt tror jag man hamnar rätt. Sen att AXA vill sälja alla möjliga produkter, det har inte med saken att göra. Vi behöver ju trots allt inte köpa dem!

 
Magda

Magda

20 maj 2008 08:39

Tycker du ska vässa klorna och morra över det faktum att EU:s nya kostrekommendationer ska tas fram av lobbyister som bland annat representerar coca-cola... Grrrrrrrrr.

http://magdagad.blogspot.com

 
peter oom

peter oom

20 maj 2008 09:52

spännande!
då kan du passa på att skjuta detta i sank:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1267239.svd

Men vill du ha med lite vetenskap i argumentationen, så snabbläser du denna bok: Eat, Drink and be Healthy av Walter Willet. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0743266420
Nu är ju den boken knappast "snabbläsbar", men mer informativ och välskriven (faktabaserad) nutritionsbok är svår att hitta.

http://www.onsalakajak.se

 
MagnusH

MagnusH

20 maj 2008 11:35

Här finns mer angående vem som bestämmer kostråden. Det kanske inte är något nytt? http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=771490

Men för bövelen!!! Ändra tillbaks färgerna så jag inte blir så trött i ögonen. Men hemsidan var trevlig.

http://hermansson.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Pär

20 maj 2008 13:45

det var med på nyhetsmorgon imorses den diskussionen,så de ligger rätt i tiden.. tydligen producenterna som står för kostråden...

 
Magda

Magda

20 maj 2008 17:21

Tillägg: som jag just skrivit kan EU-utredarna köpa din bok istället. Den kostar ju inte 123 miljoner. Eller ska du passa på att sälja den till det priset kanske? :)

http://magdagad.blogspot.com

 
Ingen bild

Dalton

20 maj 2008 17:53

Väntar med spänning på din urladdning. Jag tillhör dem som kämpar mot min stora mage. Jag tränar och äter hyffsat sunt men något måste jag göra fel!! Så skriv snart så jag kan ändra min inriktning.
Kaizen Do

 
Ingen bild

stålet biter

20 maj 2008 19:30

I senaste nummret av Runners World (maj/juni) så predikar ju din medarbetare på RW, Charlotta Svalander, just detta budskap med tung kolhydrattsuppladdning, dvs gröt, pasta och ris upp till öronen. Du kanske borde läxa upp henne?

 
Ingen bild

Christer Lundgren

20 maj 2008 21:22

Jag är motionär och har sedan ett par år tillbaka tillämpat stenålderskost med vissa modifikationer. Det tog ett tag innan kroppen hade ställt om sig till att inte skrika efter kolhydrater hela tiden men nu tycks fettförbränningen gå på högvarv. Den 10:e maj sprang jag Lidingö Ultra 50K på 3.55 och jag åt bara bananer och drack vatten under loppet. Veckan efter sprang jag Göteborgsvarvet på 1.25.40 helt utan sportdrycksintag eller pastauppladding. Tack Jonas för den inspiration du gav i boken Jag vill ju bara se bra ut naken.

 
Ingen bild

wallemannen

20 maj 2008 23:04

Spännande!
Detta har jag väntat på länge. Kör igång debatten!!!

 
Zelina

Zelina

21 maj 2008 01:00

Intressant...väntar på nästa inlägg...

http://www.profashion.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Yoko

21 maj 2008 14:27

Yeah go gooo Mannen!
Vi gläder oss åt att
du tagit ledningen
igen över handbolls-
smurfarna!
Col(t)ingen rules =)
Peace ;)

 
Ingen bild

Björn

21 maj 2008 14:40

Väntar med spänning på nästa inlägg!

 
Ingen bild

kost-lost

21 maj 2008 14:40

jag var där, som förstagångslöpare och stod mellan axa-dietisten som sa att hon kunde allt om mat och dig, där du stod inträngd i ditt lilla hörn och så tänkte jag; vem i hela världen kan man lita på? hon, med sitt säljarintresse eller dig, som påstår att vegetariskt kost är ofullständig och att veganer ofta ser bleka och anemiska ut? surfar vidare på veganrunners och hör mig för ...

 
Ingen bild

Jonas

21 maj 2008 15:38

Jag körde faktiskt enligt Colting med Quinoa och fruktsallad en hel del måltider innan varvet. ( va duktigt va) ;-) Det funkar jättebra och man kände sig inte lika uppblåst som när man ätit pasta. Erkänner iofs att det slank ner lite pasta med, men mindre än vanligt och inte för att ladda för varvet. Fördelen med pasta är att det är lättare att stava til än Quinoa.. :-)

 
Ingen bild

Henrik H

21 maj 2008 19:18

Nej nu har du väl andå sugit på den tofflan länge nog, INLÄGG INLÄGG INLÄGG!!
....vad gör du på dagarna igentligen? Tränar?!

 
Julia

Julia

21 maj 2008 22:41

HAHA, så jävla bra skrivet. ser verkligen fram emot inlägget!!!

http://weqw.bloggagratis.se

 
Ingen bild

fröken malm

22 maj 2008 08:28

Tyvärr så är nog dietisten både hjärntvättad och köpt av företaget utan någon som helst reflektion eller beaktande av andra forskningskällor. Det är bara att beklaga, men visst blir man förbannad...

 
Ingen bild

endre

22 maj 2008 12:11

Precis, ge oss mer kostråd från stenåldern mot dom slemma ormarna på Axa, glöm för bövelen inte att ta en slurk av Red Bull bara, denna gudomliga naturprodukt... :-)
Kanske ska man nyansera kostråden lite, o kolla på arbetsintensitet, explosiv idrott -ATP, intensividrott - kolhydrater, uthållighetssport - stor del fettförbränning.

 
Ingen bild

Jan W

22 maj 2008 13:10

PompompompomPOMPOMPOMPOMPOMPOM
(melodin ur "Jaws"), vilka förväntningar, det här ska bli intressant.

 
Ingen bild

Peja

22 maj 2008 15:59

Det står i Kostpolicyn för Sveriges Olympiska kommitté att 70E% kolhydrater är att rekommendera som uppladdning inför hårda prestationer.

Starkt jobbat av AXA att lyckas påverka SOKs kostråd. Eller kan det till och med vara så att det finns forskning som stödjer teorin att kolhydrater är det huvudsakliga bränslet vid tävlingar liknande Göteborgsvarvet?

Tjock blir man av ett kaloriöverskott under en längre tidsperiod (kan bero på för mycket av alla näringsgivande näringsämnen) inte av kolhyratladdning inför långlopp.

 
Ingen bild

jesperdog

23 maj 2008 08:32

Hej nu lönar det att bekanta sig med http://www.bidleaders.se. Jag ropade därifrån en bärbar DVD Lg (värd 199€ ca 2000kr) för 5.75€ ca 50kr , jag fick också en Topfield digibox (värd 595€ ca 6000kr) för 2.80€ alltså ungefär 30kr och jag använde ändast 5 BUD !!!!
Jag har också fått en Nintendo WII för 1.78€ ca 20kr
En gång had jag tur och fick en PSP slim med bara ett BUD priset blev 0.78€ ca 10kr

Ja jag kan bara rekomendera denna sida åt er lycka till !!!

 
Ingen bild

Victor

28 maj 2008 20:39

Bara för att Paulun o co säger att de kolhydraterna är kass så betyder det inte att det är sant.
Livsmedelsverket är en oberoende verksamhet som jag har svårt att tro att dom är köpta.

Paulun driver ju med ett företag så han är ju köpt av sig själv =)

Sen så kan man ju undra en sak.
Om man blir fet och mullig av pasta, gryn osv. så borde jag vara det eftersom jag äter det, men samtidigt tränade jag inte på 8månader och gick inte upp ett kilo, och nu när jag tränar så ligger vikten på samma ändå.

Känns som att hela denna debatt är överdriven både från Colting's och AXA's sida.

Jag jobbar i sportbutik som säljer Energitillskott, men jag använder det inte själv längre då pasta/gryn är tillräckligt tillskott för de flesta människorna.
Lagom är nog alltid bäst.

 
Ingen bild

Kalle

2 juni 2008 14:59

Jag tycker du ser otroligt feminin där du står vid frontastaren. Man börjar fundera

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jonas Colting - 22 oktober 2010 09:53

Från och med i eftermiddag så bloggar jag på http://nyheter24.se/blogg/coltings-den-nakna-sanningen/ ...

Av Jonas Colting - 17 september 2008 15:39

Internet á la traudlaus finns absolut inte i den lilla enklaven av on som jag ar pa. Jag skriver pa en stor och konstig stationar dator som snarare ser ut som ett videospel eller sa... Darfor blir det tunt pa Coltingblogg denna veckan. Semester pa al...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 21:10

Jag har skrivit en artikel om Ö till Ö som finns att läsa på Slowtwitch; http://www.slowtwitch.com/Features/Island_To_Island_-_The_toughest_one-day-race_in_Sweden__524.html Engelsk läsövning! ...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 15:33

I fredags flög jag till New Jersey för att träffa Dr Phil och initiera ett coach/client-samarbete med honom.. Jag pratar alltså om "the other Dr Phil"; dr Phil Skiba som är en mycket välrenommerad idrottsläkare och triathloncoach. Efter 18 års egenco...

Av Jonas Colting - 11 september 2008 22:51

  Google Translator gör verkligen ett bra jobb! Vem har varit svenskspråkskonsult egentligen; Dr Alban?     Notes from the redaktionsmötet on planning for Saturday's sports broadcasts;    - Annika Sörenstam played his last Danish competition last...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se