Direktlänk till inlägg 18 juli 2008

En dag på SSU´s friskola...

Av Jonas Colting - 18 juli 2008 16:06

SSU vill starta en egen friskola som enligt ansökan vill ”sätta människan och individen i centrum”. Vidare ämnar skolan att satsa på kunskap och vara öppen för alla.

http://www.bt.se/nyheter/boras/boras-kan-fa-socialistisk-friskolabr-ssu-lamnar-in-ansokan-pa-torsdag(740935).gm

Denna ansökan känns något förvånande. För att inte säga överflödig..

För såvitt jag vet så bygger hela det nuvarande grundskolesystemet på en socialistisk grundsyn utan vare sig nivågruppering eller någon som helst hänsyn till just olika individers mognad, ambition och inlärningstakt.

Jag ryser vid tanken på att min högstadieklass skulle ha haft engelska och matte tillsammans istället för den nivågruppering mellan alla klasser i årskullen som vi hade; samt indelning i allmän och särskild kurs.

Att i samma klass ha undervisning för lågmotiverade elever som knappt kan vänta till skolan ska avslutas så att de får börja hamra eller snickra och högmotiverade elever med akademiska ambitioner fungerar bara på papperet hos sossepolitiker som sitter på lagom avstånd ifrån skolans värld. En värld där de sämsta inte får hjälp, de bästa ingen stimulans och de där emellan får följa minsta motståndets lag.

 

Men om det nu ska vara så att SSU ska ha en egen friskola så har jag här lite förslag på ämnen som bör ingå i deras kursplan…


-Jantelag;

Under parollen att i ett sossigt Sverige får inga träd växa till himlen. Dessutom är det en självklarhet att alla människor är exakt lika, har lika förutsättningar, ambition, behov och krav. Hur skulle det se ut annars? Denna kurs leds under slagorden ”är du så j-a bra själv då” samt ”vem f-n tror du att du är”

 

-Mellanmjölks-Sverige;

En kurs i att göra Sverige mer lagom.

 

-Hur man kan klaga på regeringen trots att Sverige går bättre än någonsin;

Eller hur man kan hitta argument att skylla på borgarna det som sossarna själva underlåtit att göra de senaste 20 åren vid makten..

 

-Klyschor, floskler och politisk korrekthet;

Hur man kan gå allmängiltigt humanistiska värdeord som exempelvis medmänsklighet och rättvisa att låta som av sossarna patentsökta slogans.

Dessutom lär man sig i den här kursen att uttrycka sig på ett så fullständigt urvattnat, likgiltigt och genomskinligt sätt att inte en enda majoritet, minoritet, minaret eller intresseförening kan tänkas bli det minsta illa berörd eller kränkt. För vi är alla så lättkränkta i Sverige.

Kursledare här är Mona Sahlin som utvecklat detta till en konstart.


-Bidrag, passivitet och beroende

Hur vi kan få minst hälften av väljarkåren att om inte tycka om vår politik i alla fall frukta konsekvenserna av att behöva resa sig ur träsk av bidragspassivitet och beroende som är adelsmärket för socialdemokratisk politik. Så om vi inte kan lyckas locka till oss väljare med positiva budskap så kan vi alltid skrämma kvar väljare.. Karl Marx tes om att religion är opium för folket har numera ersatts av att Försäkringskassan är opium för folket.

 

-Socialism i ett internationellt perspektiv-en framgångssaga!

Detta blir dessvärre en ganska kort kurs. Såvida vi inte hittar förmildrande omständigheter kring Rumänien, DDR och Pol Pot….

 
 
Ingen bild

Niklas Jakobsson

18 juli 2008 18:04

Den ekonomiska forskningen visar ganska tydligt att elever med sämre förutsättningar tjänar på en sammanhållen skolgång, de med bättre förutsättningar förlorar på det. Sen är det förstås en "smakfråga" vilka som är viktigast: de som hade tur i det genetiska lotteriet (och med sin uppväxtmiljö) eller de som inte hade det. För mig är det ett ganska enkelt val...

En artikel som visar detta: Robertson Donald och Symons James, “Do peer groups matter? peer group versus schooling effects on academic attainment,” Economica 70, no. 277 (2003): 31-53.

 
Ingen bild

Micke

18 juli 2008 20:57

Roligt skrivit! Dock kan jag upplysa om att både LPO 94 och LPF 94 uppmanar till nivågruppering i undervisning. Minns jag inte fel så vart det en sosse regering som satt vid makten 94?

 
Dennis

Dennis

18 juli 2008 21:58

"Att i samma klass ha undervisning för lågmotiverade elever som knappt kan vänta till skolan ska avslutas så att de får börja hamra eller snickra och högmotiverade elever med akademiska ambitioner fungerar bara på papperet hos sossepolitiker som sitter på lagom avstånd ifrån skolans värld."

Vad händer i Borås ifall förutfattningen om att en hantverkares yrkesval uteslutande grundar sig i en oförmåga att prestera i skolan plötsligt krossas av en toppelev som tar plats som yrkesverksam inom byggbranschen istället för att söka lån och bidrag för att under x antal år varva okunnighetsbotande högskolegång med schemalagt aktivitetssupande och parasitbeteende, för att sedan efter avslutad utbildning beklaga sig över bristen på arbetstillfällen och med hänvisning till sin utbildning nästintill kräva att arbetsmarknaden anpassas de som kallar sig akademiker och har "jobbat så otroligt hårt"?

Är lite nyfiken.

Tycker absolut att man ska dela upp grupper i förhållande till prestationsförmåga och jag tror att de är till fördel för alla. De svagare får extra stöd medan de som har det lättare kan rusa vidare utan sänke.

Jag slutar dock aldrig förvånas över att det aldrig verkar finnas något mellanting i förhållandet mellan just prestationsförmåga och eftergymnasiala val i livet - samtidigt som jag bara ser bilden av mönstringspsykologens totalt oförstående ansiktsuttryck framför mig vid det ögonblick då hon såg mina betyg och informerades om att jag utbildade mig till elektriker.

http://disrael.blogg.se

 
MagnusH

MagnusH

18 juli 2008 22:56

Visst är det som du skriver, men problemen i skolan så mycket större än nivågruppering. Det andra var kul det med.

Men det finns en del kålsupare till höger i plenisalen också ;-)

Här finns några rader jag skrivit.

http://hermansson.bloggagratis.se/2008/02/06/495613-betygsfusket/

http://hermansson.bloggagratis.se/2008/03/09/558700-denna-eviga-skoldebatt-men-vart-leder-den/

Till Niklas: Även om det är sant som du skriver så kvarstår frågan. Är det rätt att bromsa några väldigt duktiga och begränsa deras framtid val och möjligheter för att andra inte vill eller har kapacitet? För mig är valet enkelt...

http://hermansson.bloggagratis.se

 
Ingen bild

fito

19 juli 2008 10:09

Är inte du en produkt av en sosseregering? Kan det inte vara så att du är den du är idag pga att du hade turen eller oturen att föddas i just Sverige?
Tycker du att du hade blivit mycket mer framgångsrik i USA?
Och en fråga till: varför struntar du fullständigt i alla dina läsares frågor?

 
Guri

Guri

19 juli 2008 10:32

Roligt skrivet, absolut. Att du kan lägga energi på det mitt i tävlingsförberedelserna är beundransvärd, men det kanske triggar lite aggretion eller nåt som kan va bra att plocka fram?
Men jag tyckte en sak i intervjun var bra: "Vi skulle bli oerhört förvånade om vår ansökan inte går igenom med tanke på hur lättvindigt alla andra ansökningar gått igenom".....

;-)

http://ljuvalivet.bloggagratis.se

 
medeldist

medeldist

19 juli 2008 10:44

Klockrent!

http://medeldist.wordpress.com

 
Ingen bild

Mackan

19 juli 2008 11:10

Man får väl ändå någonstans hoppas att i alla fall SSU icke har kapitalistiskt synsätt på sin eventuella friskola, annars brukar det ju vara synonymt med varandra; friskolorna ska generera och inbringa så mycket pengar som bara möjligt. Något som gör mig illamående.
Till syvendes och sidst är friskolor (till mångt och mycket) till för några få.

 
Stefan Manning

Stefan Manning

19 juli 2008 17:10

Kan inte Du starta en triathlonfriskola? :-)

http://sinus.bloggagratis.se

 
Magnus

Magnus

19 juli 2008 19:33

Träningspartiet?

http://www.motsm.se

 
Ingen bild

Lyzin

20 juli 2008 22:44

En annan intressant kurs skulle vara "Hur man bedriver högerpolitik med sosseretorik - att sälja ut gemensam välfärd." Då kan de ha gästföreläsare från alliansen.

 
Ingen bild

Rune

23 juli 2008 13:51

Helt kort: Jantelagen är inte en svensk utan en dansk företeelse och uppfinning.

Din skräck för "lagomhet" kamouflerar du fint genom att sitta halvnaken, inoljad och poserande på ett foto på din blogg medan du förefaller vara lärare.

Du skriver ett inlägg om SSU:s ansökan om att få öppna friskola, vilket du helt har missuppfattat: Det är en markering mot religiösa friskolor. Inget annat.

 
Ingen bild

Maria

5 augusti 2008 20:23

Glöm inte: "Hur man får Försäkringskassan att tolka de nya riktlinjerna som fan tolkar bibeln, och skylla på borgarna"
Med exempel from the real life.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jonas Colting - 22 oktober 2010 09:53

Från och med i eftermiddag så bloggar jag på http://nyheter24.se/blogg/coltings-den-nakna-sanningen/ ...

Av Jonas Colting - 17 september 2008 15:39

Internet á la traudlaus finns absolut inte i den lilla enklaven av on som jag ar pa. Jag skriver pa en stor och konstig stationar dator som snarare ser ut som ett videospel eller sa... Darfor blir det tunt pa Coltingblogg denna veckan. Semester pa al...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 21:10

Jag har skrivit en artikel om Ö till Ö som finns att läsa på Slowtwitch; http://www.slowtwitch.com/Features/Island_To_Island_-_The_toughest_one-day-race_in_Sweden__524.html Engelsk läsövning! ...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 15:33

I fredags flög jag till New Jersey för att träffa Dr Phil och initiera ett coach/client-samarbete med honom.. Jag pratar alltså om "the other Dr Phil"; dr Phil Skiba som är en mycket välrenommerad idrottsläkare och triathloncoach. Efter 18 års egenco...

Av Jonas Colting - 11 september 2008 22:51

  Google Translator gör verkligen ett bra jobb! Vem har varit svenskspråkskonsult egentligen; Dr Alban?     Notes from the redaktionsmötet on planning for Saturday's sports broadcasts;    - Annika Sörenstam played his last Danish competition last...

Skapa flashcards