Direktlänk till inlägg 30 juli 2008

Är ni dumma eller?

Av Jonas Colting - 30 juli 2008 07:02

Alla ni som svarar förnumstigt på min fråga om simning och våtdräkt i Kalmar; jotack jag fattar att man åsidosatt temperaturregeln i säkerhetens namn.

Det svarar fortfarande inte på mina frågor; no 1; varför har man isåfall regler för våtdräktssimning där det ska regleras att våtdräkt vid varmare vatten bara används för flythjälp och snabbare simning? Jag hänvisar alltså till de svenska reglerna som gäller för de svenska tävlingarna där Kalmar både är den största svenska tävlingen och därtill SM? Vad andra tävlingar i andra delar av världen gör är ju i det här fallet helt irrelevant?

Och no 2; ska man isåfall delta i ett evenemang om man inte klarar/orkar/förmår att fullfölja den första disciplinen på riktigt sätt?

No 3; tusentals "simovana" motionärer klarade av Vansbrosimningens 3 kilometer varje år innan våtdräkterna kom. Utan att gå upp på land efter halva sträckan också kan tilläggas....Antagligen hade de t-r-ä-n-a-t simning innan de deltog...

Och om syftet är att göra saker lättare för att inte ytterliggare "marginalisera" vår idrott så förslår jag att man stryker simningen helt (som man i princip gjorde 1996 då jag vann tävlingen senast och hade en simtid på 18 minuter), får cykla på rulle och i klungor så att de inte blir så ensamt och tråkigt och sedan kan de som är lite tjocka/trötta/löputmanade också få cykla löpbanan. För det är ju synd om vi ska göra det för svårt och smalna av den tänkta målgruppen. Ironman für alle! 
ANNONS
 
Ingen bild

Robban

30 juli 2008 08:53

Klockrent. Folk som håller på med motionstriathlon tränar alldeles för lite simning överlag och sen gnäller att de inte kan simma. Konstigt va? De får skylla sig själva om de får kallsupar och panik i vattnet. Själv ska jag köra Kalmar för första gången. Lärde mig crawla förra vintern. Satsar lika mycket på alla disciplinerna. Simmade bla Vansbro på 52 min. Så att man måste vara elitsimmare från ungdomen är bara bull. Handlar om intresse. Simma minst 3 pass i veckan året om till börja med innan man börjar gnälla om att det är jobbigt att simma istället för att cykla, cykla och cykla. Folk slarvar över lag med löpningen med. Men det är en annan fråga.

 
Ingen bild

Peter

30 juli 2008 09:22

Triathlon är väl redan från början en sport för de som simmar för dåligt, dig inräknad. Ju mer grenar man sedan plussar på desto lättare är det att bli en stjärna. Man kanske kan plussa på en 4:e gren. Stor i käften. Då hade du nog blivit världsmästare på alla distanser. Lycka till på VM.

 
Ingen bild

fito

30 juli 2008 10:09

ja, precis. Man ska kunna simma, cyckla och springa och sporten heter triathlon. Vill du vara med? OK, lär dig simma, cyckla och springa.
Vill du inte lära dig simma? OK, prova på duathlon, inte triathlon. Eller bowling.

 
Ingen bild

jarbin

30 juli 2008 11:04

Det finns gott om stålar i att locka varenda flytkolli till Kalmar. Marginalkostnaden per ytterligare anmäld är ju nästan 0. Man har sänkta kostnader som skall täckas upp och i bästa fall används vinsten till att förbättra tävlingen, men till vems nytta? Jo, motionärerna givetvis. De som är i troligt behov av övervakning och sjuktransporter pga överansträngning. Jag börjar tveka om jag skall ställa upp i Kalmar. Plötsligt känns det som om vi borde arrangera en "Stenmannen" samtidigt i Borås med rejäl terräng både på cykel och i löpningen, typ norrut på cykeln och Åsarna på marathon.
Kalmar nämns av nybörjare som en tacksam Ironman då den är så flack. Jag börjar få känslan av att det är rena amatördagen. Givetvis respekt för de som tävlar men genomförargruppen kan stanna hemma.

Jarbin

 
Ingen bild

Niclas

30 juli 2008 11:20

För de flesta känns det som att simningen är ett nödvändigt ont som måste uthärdas. Banan ska dock gärna vara för kort och våtdräkt för flythjälp ska användas.

Håller med dig på alla punkter =)

 
Ingen bild

Mikael

30 juli 2008 12:30

Förbundet borde ha folk som åkte runt på tävlingarna och kollade vattentempen. Arrangörerna är rädda att förlora intäkter på våtdräktsförbud. Själv älskar jag triathlon utan våtdräkt, back to basics liksom!

 
Ingen bild

Per

30 juli 2008 14:49

Tror nog det går att skilja på elitklassen och "motionär ta sig runt typen".

Detta borde gälla alla SM tävlingar och kanske Svenska Cupen. Kör man tävlingsklass bör inte våtdräkt vara tillåten förrän kanske under 18.

Där gör ju Svensk triathlon ett fel. Nästan alla tävlingar går i området kring polcirkeln med arktiskt klimat.
I söder där kärleken glöder e det alltid varmt i vattnet.

 
Ingen bild

henrik

30 juli 2008 18:51

Ironman für alle!
Strålande Colting. Innebär ju att även vi som har ett dagligt jobb att gå till kan ställa upp.
Skall överväga att ta en semesterdag och anmäla mig till Kalmar.

 
Ingen bild

Bernhard

31 juli 2008 01:13

Hallo där,
jag är något förvånad över det fulminata gnället kring våtdräkt och vattentemperaturer. Diskussionen är så gammal som när de svarta gummimän existera. Men har man under ett antal år (i triathlonsbegynnelse, 1985+) massvis med gånger simmat i 15gradig vatten så har man lite distans till detta. Ok, jag är en av de "icke-simmare" då jag inte kommer att klara Kalmar eller någon annan IMsimning under 1 timme antagligen denna gång inte ens under 1:10. Men en gång i tiden var du kanske inte heller så snabb på maran?
Jag tycker du kastar lite helt vilt sten kring dig .... av frustration?
Samtidigt glömmer du ett antal aspekter i denna diskussion. Varför är Hawaii så popis. Eller IM generellt? För där började det, och det är stort. Nu. I början var det en liten tävling också! Och hur många blåbär kommer i mål nu där också? Trots kvaltävlingar etc. 300 st i Hawaii 2007 hade en tid över 13 timmar när Kalmar redan stänger målet 2200.
Kom ihåg hur Kalmar började. 94 .. Jag med mina 10:28 kom top tio. Med samma tid hade man förre året haft ca. 70 före sig. Det var ungefär totala deltagarantalet 1994. Ok, några fler men inte så många fler.
Det fanns en period att arrangörerna funderade över att lägga ner Kalmar, fråga Tomas Gustavsson, han kan nog berätta en hel del. För lite folk för mycket kostnader etc.
Nu är tävlingen stort, det finns där för att stanna. Vilken grej, 254 (betald) i sprint på fredag, 502 (betalt) på lördag, Det är som Säter under stortider eller Stockholms EM. Vad är dåligt med det? Dubbelt så många till, om arrangörer klara av det. Förresten, nu kan de också betala prispengar och det lär inte blir mindre med ökade deltagarantal.
Aspekt no2: Vem har mest fördel av en cykel, = speed-machine som kostar 30 - 40 laxar? Man behöver inte ha doktorerad i fysik för att räkna ut att tidfördelen ökar med hastigheten. Så varför ska inte alla ha samma cykel, typ bokstyre, 36-ekrad och vanlig hjälm. Allt annat är ju bara till för att vinna tid under cyklingen. Oavsett hur du vridar och vända det så vinner du mer tid med din supercykel än en "icke-simmare" med världens bästa våtdräkt. Så gör reklam så mycket du kan att flera vill köra Kalmar, tror mig, det gynna topeliten i slutet mest. Jag ser i alla fall framemot en bra dag ute "på vischan" på lördag och jag lär se Ted och de andra tops ett par gånger under resan. Tyvärr inte dig. Synd! Role models must be visible! In action!

 
Ingen bild

Gurkan

31 juli 2008 08:59

Jadu, dålig dag eller? Du kan ju inte på allvar mena att man ska fimpa oss glada amatörer (du vet, vi som inte har sponsorer, måste jobba, kul att träffa barn någon gång, tränar 5 på morgonen). Vi kanske vill hålla på med Triathlon för att det är kul och ger oss något, och sedan kanske vi förmedlar glädjen till någon annan som sedan kan bli den nya Colting. Vi är viktiga i denna sport som i alla andra, du vet gräsrötter typ. Vill du inte ha våtdräkt så skit i det då och låt oss ha det om vi vill. Tränar simning som en tok sedan jag började med detta men blir ändå ifrånsummen av 15-åringar som hållt på med detta sen de var 8. Men vet du vad,jag är en jävel på att cykla.
Håller också med Berhard ovan, var ska man dra gränsen då? Värsta tempohojen är inte heller alla förunnat.
Men du, jag gillar dig ändå, gillar dina inlägg här.

Lycka Till på VM!

 
Ingen bild

Niclas

31 juli 2008 10:22

Så du menar att man borde ta bort reglerna om våtdräkt och vattentemp? Om det nu finns regler kan man väl rätta sig efter den eller ta bort den. Det skulle kunna vara tillåtet med våtdräkt för motionärer men om tävlingsklassen räknas som SM SKA reglerna följas.

 
Ingen bild

Kalmar

1 augusti 2008 02:17

Åsidosatta vattentemperaturer i Kalmar kan ni ju tro på om ni vill. Sanningen är den att med de strömmar som finns i Kalmar sund, blir det i princip aldrig mer än 21 grader i den yttre delen av simbanan, oavsett om det så skulle vara 26-27 grader inne vid badstranden på Kattrumpan.

Håller för övrigt med inlägget om cyklar ovan, fast det handlar väl snarare om +100 tusen för dem...

 
Ingen bild

sefast

21 augusti 2008 17:56

you rule colt

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jonas Colting - 22 oktober 2010 09:53

Från och med i eftermiddag så bloggar jag på http://nyheter24.se/blogg/coltings-den-nakna-sanningen/ ...

Av Jonas Colting - 17 september 2008 15:39

Internet á la traudlaus finns absolut inte i den lilla enklaven av on som jag ar pa. Jag skriver pa en stor och konstig stationar dator som snarare ser ut som ett videospel eller sa... Darfor blir det tunt pa Coltingblogg denna veckan. Semester pa al...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 21:10

Jag har skrivit en artikel om Ö till Ö som finns att läsa på Slowtwitch; http://www.slowtwitch.com/Features/Island_To_Island_-_The_toughest_one-day-race_in_Sweden__524.html Engelsk läsövning! ...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 15:33

I fredags flög jag till New Jersey för att träffa Dr Phil och initiera ett coach/client-samarbete med honom.. Jag pratar alltså om "the other Dr Phil"; dr Phil Skiba som är en mycket välrenommerad idrottsläkare och triathloncoach. Efter 18 års egenco...

Av Jonas Colting - 11 september 2008 22:51

  Google Translator gör verkligen ett bra jobb! Vem har varit svenskspråkskonsult egentligen; Dr Alban?     Notes from the redaktionsmötet on planning for Saturday's sports broadcasts;    - Annika Sörenstam played his last Danish competition last...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se