Direktlänk till inlägg 30 juli 2008

Min blinda fläck

Av Jonas Colting - 30 juli 2008 16:32

Jag är gravt okunnig på en rad områden som förutsätter en tonårsvurm för Pugh Dakota, svettiga bilmotorer, oljekladdiga fingrar och onanerande till Hobbex-katalogen; kort sagt allt som rör mekanik, teknik och elektronik.

Framförallt elektronik. Av alla mina intellektuella tillkortakommanden så är min största blinda fläck elläran. El-läran. Läran om el; ni fattar…För det är en hel lära. Som man tydligen fick sina första smakprov på i sjunde klass. I mitt fall av Clove, vår ulliga och allt igenom skepparkransbeströdda fysiklärare.

Och medan dito kransar både i ansikte och på skult ivrigt guppade i pur extas över lysdioder och pluspoler så var det någonstans där i mitten av trött 80-tal för en miljon år sedan som jag först konfronterades med denna gordiska knut av ampere, wott och valt. Innan jag i alla fall förstod att det i alla fall hette watt och volt….Två bonuspoäng på prov bara där..

Min uppväxt var i mångt och mycket präglat av min högst akademiskt utbildade ensamstående mor och vårt hem var belamrat och bestrött av böcker. Av alla de slag. Hylla upp och hylla ned. Och jag älskade att läsa! Länge var de mest fängslande alsterna de årsböckerna som i bild och text sammanfattade ett helt år; ”Det hände” 1976, 1977, 1978 etc. Det var Pol Pot-regimer, OS-guld, Thorbjörn Fälldin, jordskred i Tuve, Beppe Wolgers, förlista oljetankers, Jimmy Carter och en död Elvis. Och så ett glas saft emellanåt….

Däremot så var jag helt världsfrånvänd när det kom till hamrande och bonkande och medan jag kunde stava till ingenjör i tredje klass så vämjdes jag i den i mina ögon lemlästande slöjdsalen.

Och än värre i sjuan när vi hade det absurt onödiga ämnet teknik. Ni vet, ämnet som säkerligen är en eftergift till något arbetarfackförbund där blivande Weiron´s-i-Ottan redan i 13-års åldern kan få bekanta sig med svarvar, lödkolvar och gamla Volvo Amazoner.

Finns det något som heter lödkort? Isåfall var det något som vi skulle göra och som gamla Clove kanske än väntar på att jag ska lämna in…Tekniksalen; min version av helvetet för en 13-åring som inte ser bak och fram på ett stämjärn och är lika rädd för metallflis i fingret som för de snusstinna moppemuscharna i 9;an som älskade att hänga över nämnd Amazon och som var on the fasttrack till Verkstadsteknisk linje jobba varvet jobba SKF..

Ännu i vuxen ålder har jag i princip samma intressen och samma antipatier mot smutsigt manuellt jobb som man eventuellt kan klämma sina fingrar på eller behöver ha en 100-sidig instruktionsbok för att klara av. Därför har jag ännu att;

-byta däck på bilen

-göra kanalsök på TV

-installera någonting elektroniskt som kräver mer än att sätta i en sladd

-lära sig finesser på mobilen annat än att ringa och messa; dock inte mms för det krävde ytterliggare inläsning i instruktionsboken

En gång ringde jag till och med reparatören för att min TV flimrade och han visade mig hur man sätter i antennsladden (aha!, det är alltså mer än åskledare på taket av huset)

Jag är ganska säker på att denna blinda fläck inte beror på ofullständiga förståndsgåvor utan på ett bedövande ointresse och en övertygande känsla av att den inneboende och fullständiga tristessen i att exempelvis meka med en bil eller att pilla med en sladdhärva skulle försätta mig i en oåterkallelig autistisk katatoni och att jag skulle bli en Rain Man som för all framtid undrar om Who´s on first base…

För att inte tala om instruktionsböcker….Säker information har vid källan att nästan alla författare av dito manualer blir skjutgalna massmördare vid Virginia Tech och liknande. Manualer på hundratalet sidor; de är skrivna som att mottagaren ska ha den på nattduksbordet i en månad och stimulerat läsa i den varje kväll. Bara för att den är så spirituell! Kanske ta med den in på toaletten och handtralla till den….Ge mig min pistol, snälla…!

Vad jag kan göra däremot är att exempelvis fylla på spolarvätska. Även om det är svårt. Och häromsistens så försvann locket också. Och jag letade så länge att jag lyckades övertyga mig själv att det faktiskt inte skulle vara något lock….och sedan satt jag i fem minuter och sprutade med vindrutetorkarna så att den fyllda spolarbehållaren inte skulle skvalpa ut på motorn medan jag körde. Kassatjejen på Statoil upplyste mig om att de faktiskt har biltvätt ifall jag hellre ville göra rent bilen på det sättet.

Hursomhelst är detta en lång inledning för att säga att jag bockat av på listan något som jag tidigare aldrig gjort och som i högsta grad har med el att göra; att byta propp i proppskåpet. Fan vet hur det fungerar egentligen och det var absolut inga självklarheter. Men utan AC så stannar livet just nu och i värmens nödtorft så är uppfinningsrikedomen stor eller vad man brukar säga. Så jag köpte proppar med alla nummer; 6,10 och 16. Wott, valt, ampere, watt eller vad det nu är...Och så provade jag till dess att rätt pillerknarkare passade i hålet.

Voilá! Undrar om det var såhär Einstein kände sig när han fick kläm på den, förutom elektronikens mysterier, svåraste frågan i fysikens värld?

 
ANNONS
 
Ingen bild

tobbe

30 juli 2008 21:23

fysik - rena plågan i högstadiet. Det känns som man har tunnat ut fysiken ända upp på A-nivå på universitet är det mest "conceptual physics". Min personliga åsikt är att lärarna är rädd för att använda matematik och så blir det bara en massa lekande.

Varför är slöjd och bild heliga kreativa ämnen? Inför programmering som alternativ.

 
Dennis

Dennis

30 juli 2008 23:13

Även om okunskaper inte är något att stoltsera med så är det väldigt tur att folk som du finns. Det skapar arbetstillfällen.

Och även ifall man inte kan så är det inte fel att försöka. Det handlar ju trots allt inte om att göra rätt utan att göra lika mycket fel hela tiden.

Sen är skolan väldigt speciell. I vissa ämnen var det resultat och förmåga som räknades, i andra viljan att bli mindre dålig. Som idrotten - det kvittade ifall man dribblade förbi alla på fotbollen eller sprang snabbast på löptesterna. Att jag yttrade mig negativt om den måttligt roande aktiviten aerobics vid de tillfällen det stod på schemat var enligt min lärare skäl nog att sänka betyget.
Hur hade du det? Föll ditt slöjdbetyg pga ditt ointresse eller lyckades du slå i spiken och le medan läraren såg på för att få ett ärofyllt handslag som belöning den dag då grundskolan stod för dörren för att bli ett minne blott?

http://disrael.blogg.se

 
Ingen bild

Ptr

31 juli 2008 09:08

Måste då direkt fråga, hur gör du med din cykel? Punktering? Kedjebrott? Slänger du helt enkelt in handduken på ett träningspass/tävling pga något sånt? Eller kan du faktiskt nånting förutom att träna? ;)

 
Ofelia

Ofelia

31 juli 2008 10:06

Jag har hittat hit nu, ville bara säga det :-)

Jag är också helt okunnig på allt tekniskt-praktiskt. Men jag är ju tjej, så då är ju allt tydligen förlåtet. Byta propp kan jag iallfall. ;-) Linsgrytan publicerad i Runners world var kanon förresten. Tack för den!

http://ofeliakommeriform.blogspot.com

 
Magda

Magda

31 juli 2008 19:17

Men människa, hur har du kunnat överleva utan att byta en propp?!? Smått fantastiskt :-)

http://magdagad.blogspot.com

 
Ingen bild

Annika

1 augusti 2008 09:36

Jag tror nog att du lyckats förtränga dina små tekniska framsteg under åren. Du har faktisk lyckats byta propp tidigare.

 
Ingen bild

jarbin

1 augusti 2008 13:10

Sanslöst, men det låter gott med ett så enkelt liv. Man tyngs ned av alla prylar som behöver underhåll. Man övertygar sig om deras nödvändighet. Säljarna pockar med indirekt marknadsföring att man blir utfryst om man avstår. Konformismen gör att man köper deras argument. I ditt fall låter det lite som om att det är lathet och rädslan att misslyckas med något snusmuscharna klarade i nian som har fått dig att avstå från all teknik. Låt inte rädslan att misslyckas hindra dig från att deltaga. Man kan vara både akademiskt lagd, atlet, konst och musikintresserad, pappa och tekniskt kompetent. Typ renässansmänniska. Vi finns i din närhet...

 
Nyfiken för in i helvetetet!!"##

Nyfiken för in i helvetetet!!"##

4 augusti 2008 08:09

Mwahahahaha!kul inlägg, ärligt lixom men kan du koka upp vatten??

http://pokervirtuosen.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ava

5 augusti 2008 14:20

Om du ringer elektrikern så kommer han och installer nytt, modernt proppskåp för en halv förmögenhet. Och sedan behöver du bara föra tillbaka ströbrytaren i läge igen när "proppen" gått. Underbara tekniska framsteg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jonas Colting - 22 oktober 2010 09:53

Från och med i eftermiddag så bloggar jag på http://nyheter24.se/blogg/coltings-den-nakna-sanningen/ ...

Av Jonas Colting - 17 september 2008 15:39

Internet á la traudlaus finns absolut inte i den lilla enklaven av on som jag ar pa. Jag skriver pa en stor och konstig stationar dator som snarare ser ut som ett videospel eller sa... Darfor blir det tunt pa Coltingblogg denna veckan. Semester pa al...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 21:10

Jag har skrivit en artikel om Ö till Ö som finns att läsa på Slowtwitch; http://www.slowtwitch.com/Features/Island_To_Island_-_The_toughest_one-day-race_in_Sweden__524.html Engelsk läsövning! ...

Av Jonas Colting - 15 september 2008 15:33

I fredags flög jag till New Jersey för att träffa Dr Phil och initiera ett coach/client-samarbete med honom.. Jag pratar alltså om "the other Dr Phil"; dr Phil Skiba som är en mycket välrenommerad idrottsläkare och triathloncoach. Efter 18 års egenco...

Av Jonas Colting - 11 september 2008 22:51

  Google Translator gör verkligen ett bra jobb! Vem har varit svenskspråkskonsult egentligen; Dr Alban?     Notes from the redaktionsmötet on planning for Saturday's sports broadcasts;    - Annika Sörenstam played his last Danish competition last...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se